Miklós Edit parádés sikere

Miklós Edit parádés sikere

Óriási siker ez a magyar sportolótól, fotó: Illyés Tibor/MTIMiklós Edit nagyszerű teljesítménnyel, minden idők legjobb magyar alpesi sí eredményét elérve hetedik helyen végzett lesiklásban a szocsi téli olimpia szerdai versenynapján. Berecz Anna 35. lett, a győzelmet holtversenyben a szlovén Tina Maze és a svájci Dominique Gisin szerezte meg.

A csíkszeredai születésű Miklós Edit – aki hétfőn 16. lett szuperkombinációban – 25-ös rajtszámmal vághatott neki a 2713 méter hosszú pályának, melyen a szokatlan meleg, napsütéses idő az elsők között indulóknak kedvezett. A 2011 januárja óta magyar színekben versenyző sportoló ennek ellenére kiválóan siklott a pályán, s 1:42.28 másodperces eredménnyel zárt. Ezzel néhány percig az olimpia pontszerző hatodik helyen állt, az őt követő norvég Lotte Smiseth Sejersted azonban megelőzte.

A szám történelmi sikerrel zárult, ugyanis az ötkarikás játékok alpesi sí küzdelmei során először alakult ki holtverseny az élen: a két aranyérem az esélyesek közé sorolt Maze és meglepetésre győztes Gisin nyakába kerül, ők 71 századmásodperccel voltak gyorsabbak Miklós Editnél, aki megelőzte többek között a hétfői szuperkombináció dobogósait, a német Maria Höfl-Riesch-t, az osztrák Nicole Hospot és az amerikai Julia Mancusót, valamint a szám 2011-es világbajnokát, a szintén osztrák Elisabeth Görglt.

Az alpesi számok között leggyorsabb szakágként kiemelkedő fontosságú és népszerűségű lesiklás felettébb meleg időben kezdődött helyi idő szerint 11 órakor, a szurkolók kolompokkal, zászlókkal felszerelkezve érkeztek és minden egyes célba érkezőt nagy ovációval fogadtak. Az első indulók közül hamar kiderült, hogy Gisin siklott úgy végig a pályán, hogy az ő idejét kell felülmúlnia annak, aki nyerni akar. A 28 éves svájci, aki pályafutása során két vk-sikert aratott lesiklásban, főleg a pálya alsó, már lankásabb részén tűnt verhetetlennek, ott még a legjobbakra is fél másodpercet vert rá.

Az esélyesek közül Gisin honfitársa, Lara Gut jött elsőként, de hiába volt az utolsó ellenőrzőpontnál 12 százados előnye, végül tízzel kikapott Gisintől, s láthatóan elégedetlen volt, hogy nem vette át a vezetést. A háromszoros vb-második, ezúttal végül bronzérmes, 22 éves Gut pályafutása első nagy olimpiai sikerét érte el. Őt követően Görgl és Höfl-Riesch viszont meg sem tudta közelíteni Gisint. A 30 éves, kétszeres világbajnok Maze aztán agresszív síeléssel tetemes, 38 százados előnyt szerzett a cél előtti mért pontig, ez pedig arra volt elég Gisinnel szemben, hogy éppen az élre kerüljön – holtversenyben. Így Maze a Vancouverben óriás-műlesiklásban és szuperóriás-műlesiklásban elért ezüstje után megszerezte a hőn áhított aranyat, amelynek annyira örült, hogy a célterületen hógolyóval lepte olimpiai bajnok társát, a még mindig hitetlenkedő Gisint.

A 25-ös rajtszámmal aztán Miklós Edit rugaszkodott neki a pályának az 1755 méteres magasságból. Rögtön az elején egy bal kanyarnál lecsúszott az ideális ívről, s kissé bizonytalankodott a felső szakaszon, ez pedig meglátszott az idején, ugyanis a második ellenőrző pontig 57 századra hízott a hátránya. Csakhogy innentől ellenállhatatlanul síelt, a legmeredekebb részre ráfordító rendkívül éles bal kanyart, amely még a legnagyobbaknak is gondot okozott, sikerült szűken vennie és ennek a sebessége sem látta kárát, ugyanis 101 km/h-s sebességgel száguldott a cél felé, a harmadik és negyedik ellenőrző pont között egy századdal még csökkentette is a hátrányát. Az utolsó, már könnyebb szakaszon 62-ről 71-re nőtt a különbség, de ez elképesztően jónak számított, mert ez volt az a rész, amelyen Gisin mindenkit nagyon megvert.

Az MTK versenyzője amikor beért a 965 méteren fekvő célba és megpillantotta a hatodik helyét, felemelte a kezét és mosolygott egyet. A 25 éves versenyző addig nem hagyta el a célterületet, amíg Berecz Anna utolsóelőttiként le nem csúszott.

“Amikor a célba érkezéskor megláttam, hogy hatodik helyen állok, arra gondoltam, megcsináltam” – mondta Miklós, akit az sem bántott, amikor rögtön utána megelőzte őt a norvég Lotte Smiseth Sejersted. – “Nem szabad emiatt elégedetlennek lenni, mert ez így is jó, a célom teljesült, mindenkinek bebizonyítottam, hogy nem a levegőbe beszéltem.”

A 35. helyezett Berecz Anna viszont kevésbé beszélt elégedetten saját futamáról:

“Tökéletes volt a pálya, gyönyörűen sütött a nap, mégse sikerült a maximumot nyújtanom. Nem találtam a léc élét. Azért vagyok csalódott, mert magamtól kaptam ki legalább két másodperccel.”

Az alpesi sí versenyek pénteken a férfiak szuperkombinációjával folytatódnak, a nők pedig – köztük Miklós Edittel és Berecz Annával – legközelebb szombaton szuper-óriásműlesiklásban szerepelnek.

Eredmények:

alpesi sí, női lesiklás, olimpiai bajnok:
—————————————–
Tina Maze (Szlovénia) és Dominique Gisin (Svájc) 1.41.57-1:41.57 perc
3. Lara Gut (svájci) 0.10 mp hátrány
4. Daniela Merighetti (Olaszország) 0.27 mp hátrány
5. Fabienne Suter (Svájc) 0.37 mp hátrány
6. Lotte Smiseth Sejersted (Norvégia) 0.44 mp hátrány
7. MIKLÓS EDIT 0.71 mp hátrány
…35. BERECZ ANNA 9.40 mp hátrány