Hetvenmillió forint a nem olimpiai sportágak utánpótlás-nevelésére

Hetvenmillió forint a nem olimpiai sportágak utánpótlás-nevelésére

Magyar Olimpiai BizottságA Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) az ötkarikás játékok műsorán nem szereplő sportágak szakszövetségei közül negyvennél segíti összesen 70 millió forinttal az utánpótlás-nevelést.

A karatésok például több mint négymilliót, a kutyasportot űzők bő egymilliót, a vízisízők félmilliót kapnak – írta az Utanpotlassport.hu szerdai anyagában, kiemelve, a különtámogatás lényege, hogy a pénz kizárólag utánpótlás-nevelési célra fordítható. A honlap beszámolója szerint korábban a nem olimpiai sportágak nem kaptak pluszban utánpótlás-fejlesztési forrást az éves szakmai és működési támogatáson kívül. A MOB vezetése és a szervezeten belül az utánpótlással foglalkozó szakemberek javaslatára, továbbá az Emberi Erőforrások Minisztériuma ifjúságért és sportért felelős szakállamtitkárságának támogatásával nyílhatott meg az új lehetőség, s annak nyomán a kassza. A társasági adóból származó, utánpótlás-nevelési célokra fordítható forrásokból, illetve a tavalyi költségvetésben keletkezett maradványból osztanak szét hetvenmillió forintot az érintett sportágak szakszövetségei között.

A támogatási szerződések megkötésének előfeltétele a szakmai program és költségvetés sportágankénti elkészítése. A MOB a megszokott módon, pénzügyileg és sportszakmailag is ellenőrzi az összeg felhasználását. A kontroll alkalmi, szúrópróba-típusú ellenőrzésekkel egészülhet ki – írta a honlap. “Az egész éves működési költségvetés kétszázmillió forint, amiből létezni is nagyon nehéz – nyilatkozta Leyrer Richárd, a nem olimpiai sportágak versenysportjáért felelős szakmai tagozat elnöke, egyben a MOB alelnöke. – Mivel korábban sosem kaptunk ilyen jellegű támogatást, nagyon örülünk a mostani pénznek. Végre elmozdultunk a holtpontról.” A legtöbb pénz – egyformán 5 millió 560 ezer forint – a kick-box szövetségnek és a búvár szakszövetségnek jut, 4,2  millióval gyarapodik a karateszövetség, csaknem hárommillióval a Magyar Testépítő és Fittness, illetve a Magyar Repülő Szövetség (2 990 000-2 990 000), a Magyar Bowling és Teke Szövetség (2 960 000) és a Magyar Sakkszövetség (2 950 000).További hét szövetség részesül még 2 milliót meghaladó segítségben, míg sok kis szövetség fél-fél milliót kap a MOB-tól.