Nézze meg a Pancho Arénát!

Nézze meg a Pancho Arénát!

Puskás Akadémia, Pancho Aréna, fotó: Ifj. Döme LászlóTelt ház, mintegy 4500 néző előtt tartják hétfőn a felcsúti Puskás Akadémia Pancho Aréna nyitóünnepségét és az első hivatalos mérkőzést, a Puskás Suzuki Kupa döntőjét. Ez derült ki a csütörtöki stadionbejáráson.

Szöllősi György, a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia kommunikációs igazgatója elmondta, hogy a közel 4000 fős befogadóképességű arénában a nyitómérkőzésre több száz állóhelyet is biztosítanak. A meghívott vendégek között lesz Puskás Ferencné, a horvát Davor Suker, az 1998-as franciaországi világbajnokság gólkirálya, Lothar Matthäus világbajnok német futballista, a magyar válogatott korábbi szövetségi kapitánya, a kétszeres Bajnokok Ligája-győztes portugál Paulo Sousa, volt magyar válogatott labdarúgók, az Aranycsapat még élő, legendás játékosai, a Magyar Labdarúgó Szövetség vezetése, valamint az NB I-es és NB II-es klubok képviselői, tulajdonosai. A megnyitóbeszédeket várhatóan Schmitt Pál, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) tagja, volt köztársasági elnök és Angel Maria Villar, a Spanyol Labdarúgó Szövetség elnöke mondja.

Pancho 2.

A lelátó, fotó: Ifj. Döme László

A két év alatt, mintegy 3,8 milliárd forintból épített stadion a TAO-pályázatnak köszönhetően valósult meg. Az építés során 2400 köbméter ragasztott fát és ugyanennyi hagyományos faácsolatot, illetve 24 ezer köbméter betont használtak fel. A pálya 16 ezer négyzetméteren helyezkedik el, a tetőszerkezet teljes felülete 13 ezer négyzetméter. A létesítmény megfelel az Európai labdarúgó Szövetség (UEFA) 2-es besorolásának, vagyis a Bajnokok Ligája utolsó selejtező köréig, valamint az Európa Liga úgynevezett “playoff köréig” használható, de akár felnőtt válogatott mérkőzésnek is otthont adhat.

Pancho Aréna terem

Tudoros megoldással díszítették a Pancho Aréna auláját, fotó: Ifj. Döme László

Az aréna aulájában Puskás Ferenc serlegei, érmei, oklevelei és kitüntetései is megtekinthetők, az épület főbejárata előtt pedig egész alakos szobra áll, amelyet az ünnepélyes megnyitót megelőzően avatnak fel. A stadionban több VIP-páholy van, ezek mindegyike elkelt a következő egy évre. A feliratok szerint a Miniszterelnökség, a Duna Aszfalt és a helyi vállalkozók is rendelkeznek ilyen, 14-28 fős helyiséggel. Szöllősi György kiemelte: “hétfőn elkezdődik a magyar labdarúgásban is a rendszerváltoztatás”. Megjegyezte, hogy Telki mellett Felcsút lehet a magyar labdarúgó utánpótlás másik otthona. Hozzátette, a közeljövőben a Pancho Aréna lesz az egyik helyszíne az U19-es Európa-bajnokságnak, de az ügyvédek világbajnokságát is Felcsúton rendezik. Jelezte, hogy a nyitómérkőzést követően az első bajnoki találkozó, vagyis a Puskás Akadémia-Videoton mérkőzés is várhatóan telt ház előtt zajlik majd.