Elrajtolt a mezőny

Jó szélben 522 hajó vágott neki 9 órakor Balatonfüredről a 46. Kékszalag Audi Nagydíj Balaton-kerülő vitorlásversenynek.

A szervezők tájékoztatása szerint 12 többtestű vitorlás található a mezőnyben, ezek számítanak esélyesnek. Közöttük van az Evopro Katamadár, a címvédő, tizenegyszeres győztes Litkey Farkas hajója, amely az 1988-as Amerika Kupára épült. Egyik nagy riválisuk a 2012 óta 10:34 órás idővel abszolút rekorder, Józsa Márton vezette Fifty-Fifty nevű kétárbocos katamarán lesz. Ha a mostani szél kitart a verseny folyamán, már a délutáni órákban várható, hogy visszaérkezik Balatonfüredre a leggyorsabb hajó.

Európa leghosszabb távú és legrégebbi tókerülő versenyén, a Balatonfüred-Balatonkenese-Siófok-Keszthely-Balatonfüred 155 kilométeres távon először 1934. július 27-én indítottak versenyt. Idéntől – az eredeti kiírás szellemiségét figyelembe véve – nyílttá vált a viadal, többtestű és egytestű hajókkal is lehet indulni. 
Az idei viadalon rajthoz állt az 1955-ben 10 óra 40 perces csúcsot felállító, és azt 57 évig tartó Nemere II-vel tulajdonosa, Láng Róbert, és a 118 éves Kishamis is, fedélzetén Hrehus Györggyel.

Kapcsolódó cikkek