Elégedett érmesek

Elégedett érmesek

Az elmúlt héten Szófiában, a Férfi Elit Uniós Bajnokságon versenyzett a magyar ökölvívó válogatott, ahonnan három bronzéremmel tértek haza legjobbjaink.

Az idei férfi felnőtt Uniós Bajnokságon számos szép győzelmet arattak a magyar bunyósok, s végül három bronzéremmel tértek haza Bulgária fővárosából. Gálos Viktor (56 kg), Vadász András (64 kg) és Bacskai Balázs (75 kg) egyaránt örül az éremnek, és pozitívnak ítélik meg a kinti szereplésüket.

A fiatal bajai Gálos Viktornak, elsőéves felnőtt ökölvívóként, leginkább a tapasztalatszerzés lehet a célja, ám ennek ellenére – fantasztikus versenyzéssel – odaért a dobogóra. Nála ez a siker egy nem (el)várt eredmény, legalábbis 2014-ben még nem volt az. „Akár zárhattam volna jobb helyezéssel is, ha picit jobban koncentrálok a moldáv olimpiai bronzérmes ellen” – értékelte a szófiai tornát a Liszt Ferenc Nemzetköz repülőtéren Gálos. „De nem panaszkodom, hiszen éremmel zártam életem első nagy külföldi tornáját, ami összességében boldogsággal tölt el.”

Gálos Viktor

Édesapja, edzője, Gálos Tamás a következőket tette hozzá: „Nagyon örülök ennek az eredménynek, hiszen az első nagy megmérettetése volt Bulgáriában. Komoly mezőny indult el, olimpikonokkal, ötkarikás érmesekkel. Igazi A-kategóriás erősségű verseny volt. Melózunk tovább, a rutin meg az évekkel jön.”

A kisváltósúlyú Vadász András az elődöntőben a helyi Ayrin Ismetovval szemben maradt alul, megosztott pontozással, de azt megelőzően két győzelemmel ért fel a dobogóra. „Jól éreztem magam a versenyen, és összességében jónak ítélem a kint mutatott produkciómat is. Sikerült két mérkőzést nyernem, de az utolsó küzdelmemre elfáradtam, ezért nem nyújtottam olyan teljesítményt, amit magamtól vártam. Jó gondolataim vannak Szófiáról” – nyilatkozta Vadász, aki reméli, hogy ezzel az éremmel végérvényesen eldőlt a válogatott trikójáért folyó versenyfutás, közte, és a győri Nyéki Georgian között.

Vadász András

A két fiatal versenyző mellett a sokkal rutinosabb, korábbi Európa-bajnok Bacskai Balázs szállította a jó eredményt. A tavaly súlycsoportváltáson átesett ökölvívó is elégedettnek tűnt értékelésekor.

Bacskai Balázs

„Mindentől függetlenül teljesen jól érzem magam, hiszen ez a verseny nekem egy teszt volt, és arra voltam kíváncsi, hogyan állok a felkészüléssel, s hogyan állok a 75 kilós súlycsoporthoz. Jó állomás volt, és szép eredménynek tartom a bronzot. Remélem az olimpiai kvalifikációig még többet tudok akár erőben, akár kondicionálisan, akár taktikailag fejlődni” – jelentette ki Bacskai Balázs, középsúlyú érmesünk. „Nem foglalkozom az elődöntő pontozásával, örülök, hogy tudtam plusz egy mérkőzést bokszolni. Nekem ez egy állomás volt, nem érdekel, hogy nem az én kezemet emelték magasba.”

Wida József csapatvezető egy rövid, tömör értékelésre szorítkozott: „Vegyesen sikerült az Uniós Bajnokság, zárhattunk volna eredményesebben is. Ilyen az élet, ilyen az ökölvívás” – kezdte. „Az eredményeket azok szállították, akikre esetleg nem annyira gondoltunk a torna előtt, így a szófiai verseny a fiatalokról szólt.”