Ez az érem is Hosszú Katinkáé

Ez az érem is Hosszú Katinkáé

Hosszú Katinka boldog, fotó: Kovács Anikó/MTIHosszú Katinka világcsúccsal győzött 200 méter vegyesen az úszók dohai rövidpályás világkupaversenyén.

A múlt heti berlini nagymedencés Európa-bajnokság háromszoros aranyérmese 2:02.61 perc alatt ért célba, a korábbi csúcsot tavaly augusztusban az Eindhovenben rendezett rövidpályás világkupaversenyen állította fel 2:03.20 perccel. A viadal honlapja szerint Hosszú 200 méter gyorson, illetve 50 és 200 méter háton sem talált legyőzőre, előbbiben közel volt a világrekordhoz, de végül “be kellett érnie” egy magyar csúccsal, akárcsak a másik két számban. A 200 méter gyorson, melyben Hosszú mögött Verrasztó Evelyn végzett a második helyen, csaknem egy másodperccel 1:51.41 percre javította az országos csúcsot, 50 méter háton pedig 26.18 másodperc az új rekord, míg 200-on 2:01.60 perc. A magyar úszónő még délelőtt az előfutamban 50 méter gyorson is új, 24.88 másodperces országos csúcsot ért el. Hosszú, aki az elmúlt két évben a sorozat legeredményesebb versenyzője volt, 800 méter gyorson is begyűjtött egy bronzérmet. Rajta kívül Gyurta Dániel kedvenc számában – amelyet kihagyott a berlini nagymedencés kontinensviadalon -, 200 méter mellen magabiztosan diadalmaskodott, éppen a német fővárosban hazai környezetben győztes Marco Koch előtt, míg Verrasztó Dávid 400 méter vegyesen gyűjtött be egy ezüstérmet.

A vk-sorozat minden állomása pénzdíjas a nemzetközi szövetség (FINA) jóvoltából. Minden számban díjazzák a dobogósokat: az első 1500, a második 1000,a harmadik 500 dollárt kap. Külön jutalmazzák az egyes “szakaszgyőzteseket” és az őket követő további öt legjobb úszót, vagyis aki összeredménye alapján első lesz a dohai-dubaji, majd a hongkongi-moszkvai és a pekingi-tokiói-szingapúri viadalokon, 50 ezer amerikai dollárra számíthat. A “résztávok” legjobbjainak sorrendjében a második pozíció 35, a harmadik 30, a negyedik 20, az ötödik 15, a hatodik pedig tízezret ér. A végső győztes, vagyis aki a hét versenyen együttesen a legtöbb pontot gyűjti, százezer dollárral gazdagodik, a másodiknak 80, a harmadiknak pedig harmincezer dukál mind a férfiaknál, mind a nőknél. Ezen felül “érdemes” világcsúcsot is úszni, mivel egy-egy rekordért tízezer dollárt fizetnek.