Újabb mérföldkő előtt Polgár Judit

Újabb mérföldkő előtt Polgár Judit

 Gesztesi Károly színművész (b) és Polgár Judit nemzetközi sakknagymester játszik Lékó Péter nemzetközi sakknagymester (k) jelenlétében a 8. Aquaprofit-Polgár Nemzetközi Sakkfesztiválon a budapesti Művészetek Palotájában 2014. október 4-én, fotó: Illyés Tibor/MTIA női világranglistát több mint 25 éve vezető Polgár Judit azt mondta, a Polgár Sakkfesztivál tekintetében is szeretné elérni a 25-ös számot, azaz legalább ennyi alkalommal megrendezni az eseményt.

Erről a Művészetek Palotájában zajló szombati 8. Aquaprofit-Polgár Sakkfesztivál keretében megtartott sajtótájékoztatón beszélt azok után, hogy augusztusban bejelentette, visszavonul a versenysakkozástól. Zurab Azmajparasvili, a sportág európai szövetségének grúz elnöke azt mondta, augusztusban nyerte el ezt a posztot, s pályázatának fő eleme volt a sakk az iskolában program. Ahogy fogalmazott, különlegesnek tartja a Polgár Judit által kifejlesztett Sakkpalota programot, amelynek lényege a sakkon keresztül történő képességfejlesztés, s a jövőben szeretne szoros kapcsolatot tartani az ötletgazdával és európai szintre vinni a programot. Hangsúlyozta: Polgár Judit neve garanciát jelent a program tartalmára és sikerességére.

Nádasi Tamás, a névadó szponzor Aquaprofit Zrt. elnöke felelevenítette, hogy amikor Polgár Judit a 2006/07-es szezonban  nagykanizsai csapatukhoz igazolt, az jelentette az igazi áttörést a klub életében, amely akkor bajnok lett, s ezt azóta többször is megismételte. Hozzátette: nagyon sajnálják, hogy a sportoló visszavonult a versenysakkozástól.

Polgár Zsófia

Polgár Zsófia nemzetközi sakknagymester (j) szimultán játszik a 8. Aquaprofit-Polgár Nemzetközi Sakkfesztiválon a budapesti Művészetek Palotájában 2014. október 4-én, fotó: Illyés Tibor/MTI

Szűcs Tamás, az Európai Bizottság magyarországi képviseletének vezetője kiemelte, hogy harmadik alkalommal támogatják a Polgár Sakkfesztivált. Emellett emlékeztetett arra, hogy 2012-ben javaslatot fogalmaztak meg arra vonatkozóan, hogy vezessék be a sakkot az iskolákban mint választható tantárgyat, s ennek a kezdeményezésnek Polgár Judit az élharcosa volt. 
    
A most zajló sakkfesztivál egész napos családi szórakozást kínál. A gyerekeket az óriás méretben megépített sakkpalota,  a 3D-s interaktív táblás sakkoktatás, vetélkedők, kézműves mesterségek bemutatkozása, ovis foglalkozások és sakkmese várják délelőttől egészen estig. 
A sakkpalota sétányon elkészíthetik a Nemzeti alaptantervbe bekerült Sakkpalota programból ismert bábokat, koronákat, zászlókat, játszhatnak babzsák-sakkot, a különböző állomásokon a feladatok elvégzésével gyűjtött sakktallérokat pedig értékes nyereményekre válthatják. 

A hagyományokhoz hűen a sakk nem csupán fejlesztő jelleggel, hanem a játék legmagasabb szintjén is megjelent a rendezvényen. Polgár Judit ezúttal is több partiban, szimultán, villám vagy éppen páros meccsen várta a kihívóit testvérével, Zsófiával együtt. A szimultán során 25 partijából aztán Judit 19-et megnyert, hat meccs pedig döntetlennel zárult, míg Zsófia még ennél is jobb mérleggel zárt: mindössze két remi mellett 23-szor győzött. 
A fesztivál rendszeres résztvevői között a sakkjátékhoz vonzódó ismert közéleti személyiségek, művészek, sportolók, tudósok is megtalálhatóak.

Kapcsolódó cikkek