Magyar sportdiplomáciai siker

Borkai ZsoltBorkai ZsoltMinden akadály elhárult az elől, hogy a 2017-es győri Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon a kajak-kenu is bekerüljön a programba Borkai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke szerint.

A Nemzeti Olimpiai Bizottságok Világszervezetének (ANOC) szombaton befejeződött bangkoki közgyűlésén jelen lévő sportvezető arról számolt be a MOB honlapján, hogy Patrick Hickey, az Európai Olimpiai Bizottság (EOB) elnöke közölte vele ezt, illetve jelezte, a következő lépés, hogy a programváltoztatási kérvényt megtárgyalja az EOB a november végi bakui közgyűlésen. Hickey egyúttal tudatta a MOB elnökével és Szabó Bence főtitkárral, hogy örömmel venné, ha az EOB 2015-ös közgyűlésének Budapest vagy Győr adna otthont. Szabó Bence elmondta, megállapodás született arról, hogy a MOB és az algériai bizottság a jövőben szorosabbra fűzi az együttműködését. Borkai Zsolt arról számolt be, hogy az új-zélandi bizottság partnert keresett az olimpiákon sikeres európai nemzetek között, és együttműködést szorgalmazott Magyarországgal, elsősorban a vizes sportok terén “A magunk részéről örömmel teszünk eleget a kérésnek.” – jelentette ki a MOB vezetője.

Szabó Bence a Claudia Bokellel, a NOB tagjával folytatott beszélgetése alapján kiemelte még: Thomas Bach NOB-elnök nem tartja kizártnak, hogy 2020-tól megszűnjön a rotációs elv a vívásban, és Tokiótól ismét 12 számban hirdessenek győztest. Jelenleg mindkét nemnél a három fegyvernemből az egyik csapatversenye kimarad a programból. 
A közgyűlésen elhangzott, hogy a 2016-os riói olimpia előkészületei a tervek szerint haladnak, jó ütemben zajlanak az építkezések. További négy évre megválasztották a 2012 óta elnöklő Fahad al-Szabah sejket és Patrick Hickey alelnököt.