Új hely a cselgáncsozóknak

Új hely a cselgáncsozóknak

cselgáncs

Az ünnepségen Marius L. Vizer, a Nemzetközi Cselgáncs Szövetség elnöke kiemelte: a Magyar Judo Szövetségnél (MJSZ) régóta szorgalmazta önálló klub létrehozását Gyulán. A kisváros hosszú évekig fehér folt volt a klubok országos hálózati térképén. Az MJSZ-nek és a békéscsabai klubot vezető Gyáni János kitartó munkájának köszönhető a siker.

Marius L. Vizer beszédében Gyulát élete egyik fontos állomásának nevezte. Mint mondta: a szomszédos Nagyszalontán született és 1988-ban családjával a gyulai határon át dezertált. A városban élő barátok és ismerősök akkor befogadták őket, segítségükkel sikerült Ausztriába menekülni. Gyulára és a gyulaiakra azóta is hálával gondolok – tette hozzá. Hangsúlyozta: szeretné, ha a gyulai klub tehetséges fiatal sportolói a békéscsabaiakhoz hasonlóan néhány év múlva sikeresen szerepelnének a hazai és nemzetközi versenyeken.


Tóth László, az MJSZ elnöke a hazai sportág népszerűsítéséről és megerősítéséről beszélt. Kiemelte: a gyulai klubbal együtt ma már 228 önálló cselgáncsegyesület működik Magyarországon. A kormány sportfejlesztési stratégiája is segíti a szövetség céljainak megvalósítását, a tervek szerint 198 helyen az országban a cselgáncs is bekerül az iskolai sportoktatásba.


Görgényi Ernő, Gyula polgármestere a csarnokavató ünnepségen, amelyen jelen volt Hajtós Bertalan olimpiai ezüstérmes és Hadfi Dániel Európa-bajnok dzsúdós, elmondta: a küzdősportoknak, így a cselgáncsnak is kiemelt jelentőségük van a fiatalok életében, erősítik a jellemet és az akaratot, kitartásra, hűségre nevelnek. Jelezte: Gyula tárt karokkal fogadta a kezdeményezést és a klub alapítását követően saját eszközeivel segíti működését. 
A gyulai sportegyesület alapítója és vezetője, Gyáni János az MTI-nek elmondta: nagy az érdeklődés a sport iránt a szülők és a gyerekek részéről. Az edzések egy hónappal ezelőtt kezdődtek, jelenleg 40-50 gyerek jár foglalkozásokra, a békéscsabai klubbal együtt közel kétszáz fiatallal foglalkozik. A gyulai csarnok 140 négyzetméter alapterületű, az egyesület a nemzetközi és a hazai szövetségtől 70 tatami szőnyeget, 50 sportruházatot és egyéb felszereléseket kapott.