"Ezt a csarnokot a siker építette"

"Ezt a csarnokot a siker építette"

Az Audi Aréna Győr multifunkcionális sportcsarnok épülete esti díszkivilágításban az átadás napján, 2014. november 15-én, fotó: Krizsán Csaba/MTIFelavatták szombat délután a győri Audi Arénát, a kisalföldi megyeszékhely új multifunkcionális csarnokát. Az eseményen Orbán Viktor miniszterelnök arról beszélt, ha van Magyarországon olyan csapat, amelyik kiérdemelte az ország legmodernebb sportarénáját, akkor az a Győri Audi ETO KC kézilabdacsapata.

“Minden ország olyan lesz, amilyen a fiatalsága, ezért létkérdés, hogy fiataljainkkal megszerettessük a sportot” – jelentette ki Orbán Viktor, hozzátéve, hogy az olimpiai sikerek dacára a magyar az unió négy legkevesebbet mozgó nemzete közé tartozik, a magyar fiataloknak csupán 38 százaléka sportol rendszeresen. A miniszterelnök célként említette meg, hogy “sportért rajongó nemzetből sikeresen sportoló nemzetté váljunk”.

“A magyar történelem két híres női csapatot ismer: az egri nőkét, akik Dobó kapitánnyal megvédték a várat a töröktől és a győri nőkét, akik Görbicz kapitánnyal végigverték Európát” – jelentette ki a közönség körében nagy tapsot aratva Orbán Viktor, hozzátéve, így most “Európa legerősebb női kézilabdacsapatának új otthonát adjuk át”. A miniszterelnök hangsúlyozta, a város a női kézilabda utánpótlás-képzés legfontosabb hazai bázisa lett, alig akad olyan élvonalbeli hazai csapat, ahol ne szerepelne itt nevelt játékos.

A miniszterelnök hangsúlyozta, a sport “mindenre megtanít, ami fontos az életben”: becsülettel győzni és emelt fővel veszíteni. Egyben kiemelte: ez a létesítmény is a kormány, a város és a helyi vállalkozások együttműködésében valósult meg, az építkezést a kormányzat finanszírozta, az infrastruktúra kialakításának költségeit felesben állták az önkormányzattal, a működtetésbe pedig helyi vállalkozásokat is bevonnak.

“Ezt a csarnokot a siker építette” – jelentette ki az ünnepségen Borkai Zsolt, Győr polgármestere (Fidesz-KDNP), a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke. Mint mondta, új lendületet adott az egészségesen élni akaró helyi fiataloknak, hogy a város sportegyesületei számtalan nemzetközi versenyről tértek haza győzelemmel. Hozzátette, a cél az, hogy a jövőben is számtalan hazai sportsikert hozó viadalnak és színvonalas kulturális eseménynek adjon otthont a most felavatott multifunkcionális csarnok.

A járműgyár és a város közös sikere mérföldkövének nevezte a létesítmény átadását Thomas Faustmann, az Audi Hungaria Motor Kft. ügyvezetésének elnöke, aki úgy fogalmazott, hogy az üzemben vagy annak beszállítójaként 30 ezer embernek és családjának megélhetést adó cég Győrben otthon érzi magát és nyolc esztendeje a női kézilabda-csapat főtámogatója.

Görbicz Anita, a győri Audi ETO KC csapatkapitánya arról beszélt, sokak régi vágya vált valóra azzal, hogy elkészült ez a hihetetlenül gyorsan megépült létesítmény, amelynek reményei szerint félelmetes hangulata lesz az ellenfelek számára. “Győr jó otthona a sportnak” – tette hozzá. A változtatható befogadóképességű, de akár 5500 néző befogadására is alakítható létesítmény építése januárban kezdődött. A kormányzat által ötmilliárd forinttal támogatott munkák eredményeként olyan aréna épült, amely decemberben már a női kézilabda Európa-bajnokság egyik helyszíneként is szolgál.

Június végén jelentették be, hogy tíz évre az Audi Hungaria Motor Kft. lett az aréna névadó szponzora. A létesítmény küzdőterét keresztbe három pályára lehet majd osztani, így a szomszédos Magvassy Mihály Sportcsarnokot is beleértve egyszerre négy edzést tarthatnak. Az új létesítmény nemcsak a sport, de koncertek, kulturális rendezvények, kiállítások, vásárok és a társadalmi élet egyéb eseményeinek új győri otthona is lehet.

Kapcsolódó cikkek