Csaknem négyszáz hely már elkelt

Csaknem négyszáz hely már elkelt

Tavaly június és december között kilenc sportágban rendeztek kvalifikációs versenyeket a 2016-os Rio de Janeiró-i nyári olimpiára, s ezeken 395 hely talált gazdára. Ez derült ki a Magyar Olimpiai Bizottság összeállításából.

Gyeplabdában, kézilabdában, kosárlabdában, labdarúgásban, díjlovaglásban, lovastusában és díjugratásban, valamint sportlövészetben és vitorlázásban lehetett már 2014-ben kvótához jutni. Utóbbi kettőben magyar versenyzőnek is sikerült ez szeptemberben: a sportlövő Tobai-Sike Renáta a granadai világbajnokságon a sportpisztolyosok versenyében elért harmadik helyével harcolta ki a részvétel jogát, Berecz Zsombor pedig azzal, hogy a vitorlázók santanderi vb-jén Finndingiben – amelyben 12 kvótát osztottak – az országok sorrendjében a 11. helyen végzett.

Magyarországon jött össze az olimpiai szereplés kivívása a norvég női kézilabda-válogatottnak. Az olimpiai bajnoki címvédő együttes az Európa-bajnokság megnyerésével biztosította helyét a riói mezőnyben. Kosárlabdában a világbajnokságon szerzett aranyérmével az Egyesült Államok női és férfi válogatottja is kvótához jutott. A másfél év múlva sorra kerülő olimpián mintegy 10 500 versenyző vehet részt.

Kapcsolódó cikkek