Olimpiai bajnok a mezőnyben

A háromszoros Európa-bajnok, olimpiai ezüstérmes Lőrincz Tamás korábbi betegsége után még nincs olyan állapotban, hogy indulhasson, ám nélküle is erős mezőny gyűlik össze Szombathelyen a hétvégi kötöttfogású birkózó Magyar Nagydíjon.

Struhács György szövetségi kapitány csütörtökön arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a ceglédi klasszis versenyző egy hete bélfertőzést kapott, ami megviselte szervezetét, így erősen kérdéses szereplése a Polyák Imre emlékversenyen. Péntekre aztán biztossá vált, hogy a válogatott egyik húzóembere nélkül rendezik a viadalt, melyen testvére, a kétszeres világbajnoki harmadik Lőrincz Viktor korábbi vakbélműtétje miatt nem léphet szőnyegre. A Lőrincz testvérek nélkül a magyar éremszerzési esélyesek kissé romlanak, de így is többektől várható dobogós szereplés, mint például a 80 kilogrammban tavaly világ- és Európa-bajnok Bácsi Pétertől vagy a 2009-es vb-győztes Kiss Balázstól (98 kg).

A 27 ország közel 240 kötöttfogású birkózóját felvonultató viadal erejét mutatja, hogy Kiss kategóriájában ott lesz például Athén arany- és London ezüstérmese, az egyiptomi Karam Gaber, illetve az Eb-győztes fehérorosz Timofej Dejnicsenko is. Nehézsúlyban (130 kg) a junior világbajnok Lám Bálintnak és a szabadfogásban többszörös Eb-érmes, ám a viadalra fogásnemet váltó Ligeti Dánielnek olyan ellenfelei lesznek, mint a kétszeres vb-győztes észt Heiki Nabi, az olimpiai, világ-, és Európa-bajnoki bronzérmes svéd Johan Eurén, illetve az ötszörös világbajnoki harmadik, kétszeres Ázsiai Játékok győztes kazah Nurmahan Tinalijev. 
Nem csupán a két felső kategória van tele nemzetközi szinten is komoly eredményekkel rendelkező versenyzőkel, 85 kilóban például indul az Eb-címvédő ukrán Zsan Belenjuk és a lengyelek olimpiai bronzérmese, Damian Janikowski, míg 71 kilóban a grúzok – 66 kilóban – ötkarikás harmadikja Manucsar Tszhadaja, 66-ban pedig a szintén grúz, egy súlycsoporttal lejjebb Eb-győztes és olimpiai második Revaz Laski lép szőnyegre többek között. A versenyen – melyet a hölgyek nőnap alkalmából ingyenesen szurkolhatnak – szombaton a 66, a 75, a 85 és a 130, míg vasárnap az 59, a 71, a 80 és a 98 kilósok küzdelmeit rendezik. Mindkét napon 8 órakor kezdődik a program, az éremmeccsekre pedig szombaton 18, míg vasárnap 13 órától kerül sor.