Negyedik lett a magyar csapat

Negyedik lett a magyar csapat

A magyar női vízilabda-válogatott 10-9-re elveszítette a bronzmérkőzést az Egyesült Államok csapatával szemben, így negyedikként végzett a Világliga Pekingben rendezett nyolccsapatos szuperdöntőjében.

Eredmény, a 3. helyért:
Egyesült Államok-Magyarország 10-9 (1-4, 2-1, 5-1, 2-3)
——————————————————-

Parádésan kezdett az olimpiai bajnoki címvédő amerikaiak ellen Merész András szövetségi kapitány Eb-bronzérmes, londoni olimpiai negyedik helyezett együttese, amely 5-1-es vezetésre tett szert, elsősorban Miskolczi Kitti és Szűcs Gabriella szebbnél szebb találatainak, s a kapuban remeklő Kasó Orsolyának köszönhetően, de az egész csapat jeleskedett védekezésben és támadásban egyaránt.

Amint az a vizes sportok világszövetsége, a FINA élő internetes tévéközvetítéséből kiderült, az idilli állapot a második negyed elejéig tartott, mert a mostanit megelőző években a Világliga első helyét “kibérlő” tengerentúliak magukhoz tértek, s a harmadik játékrész elején felzárkóztak 5-4-re. Erre még érkezett hatásos válasz Szűcs révén, akinek lövése nyomán a labda a jobb felső sarokban kötött ki, a folytatás azonban magyar szempontból drámaira sikeredett. A világversenyeken a piros-fehér-zöld színek képviselőit rendre legyűrő, s ezúttal is jelentős fizikai fölényben levő amerikaiak rendkívül erős tempót diktálva nemcsak egyenlítettek, de a vezetést átvéve a befejező nyolc percben 9-6-ra alakították az állást.

A negyed közepén – tízpercnyi magyar góltól mentes játék után – Antal Dóra szépített, majd ugyanő módosította 8-9-re az eredményt. Az ellenfél is betalált (10-8), ám szűk két perccel a vége előtt Keszthelyi Rita kapufás góllal visszahozta a magyar reményeket. Egyenlíteni azonban már nem sikerült, így Takács Orsolyáéknak be kellett érniük a negyedik hellyel, s a FINA Vl-premizálási rendje szerint az ezért a pozícióért járó 25 ezer dolláros pénzjutalommal.

A magyar csapat tagjai: Gangl Edina, Kasó Orsolya (kapusok), Antal Dóra, Bujka Barbara, Garda Krisztina, Horváth Brigitta, Illés Anna, Keszthelyi Rita, Menczinger Kata, Miskolczi Kitti, Szűcs Gabriella, Takács Orsolya, Tóth Ildikó (mezőnyjátékosok).

A torna első helyéért kiírt meccset, vagyis a szuperdöntő döntőjét a házigazda Kína válogatottja nyerte 8-7-re az oroszok ellen, ezzel egyszersmind az ázsiai válogatotté lett a győztest megillető 50 ezer dollár is.
 
    A 2013-as Világliga végeredménye (zárójelben a pénzdíjak):
    ————————————————————
1. Kína (50 ezer dollár)
2. Oroszország (40 ezer dollár)
3. Egyesült Államok (30 ezer dollár)
4. MAGYARORSZÁG (25 ezer dollár)
5. Spanyolország (20 ezer dollár)
6. Olaszország (15 ezer dollár)
7. Ausztrália (12 ezer dollár)
8. Kanada (10 ezer dollár)