Súlyemelő-vb két magyarral

Súlyemelő-vb két magyarral

A férfiak 83., a nők 26. alkalommal versengenek érmekért súlyemelő-világbajnokságon, melynek idén - keddtől egy héten át - az egyesült államokbeli Anaheim ad otthont. Magyar színekben Magát Krisztina és Nagy Péter indul.

A kaliforniai házigazdák által közzétett nevezési listán az olimpiák utáni első években megszokott nagyságú mezőny található, 72 ország csaknem 380 versenyzője szerepel a lajstromban, de a rajtra mindkét adat csökkenni fog, az ilyenkor szintén gyakori lemorzsolódások miatt.

Az előzetes létszám azért sem magasabb ennél, mert a budapesti székhelyű nemzetközi szövetség, az IWF korábbi, egyhangú elnökségi határozatának értelmében nem szerepeltethet versenyzőt az idei sportági csúcstalálkozón az a kilenc ország, amelynek súlyemelői három vagy több pozitív esettel szolgáltak a 2008-as pekingi és a 2012-es londoni olimpiákon levett doppingmintáknak a Nemzetközi Olimpiai Bizottság által elrendelt újraelemzésekor. Az egy évre felfüggesztett, s a világversenyektől eltiltott Azerbajdzsán, Fehéroroszország, Kína, Kazahsztán, Moldova, Oroszország, Örményország, Törökország, Ukrajna mellett ráadásul hiányozni fognak Anaheimből a Koreai NDK súlyemelői is, miután Phenjanban úgy döntöttek, hogy nem küldenek versenyzőt az egyesült államokbeli világbajnokságra. Hivatalosan nem indokolták lépésüket, amely azonban nyilvánvalóan összefügg a két ország kapcsolatainak megromlásával. A viszony az elmúlt hónapokban rendkívül feszültté vált az észak-koreai nukleáris fegyverkezési program folytatása, az ismétlődő rakétakísérletek miatt. Mindenesetre a tíz ország hiánya azt is jelenti, hogy jónéhány olimpiai, világ- és kontinensbajnok sem lép versenydobogóra Anaheimben. Ami a kilencek kényszerű távolmaradását illeti, Aján Tamás IWF-elnök a sportág történetében példa nélkül álló döntésnek minősítette a tömeges eltiltást, és úgy fogalmazott: “a lépés tükrözi, hogy teljes mértékben el vagyunk kötelezve a tiszta sportolók megvédése mellett”.  

E törekvésnek része az is, hogy a Los Angeleshez közeli városban zajló vb-n megszűrik a mezőny jelentős részét, a legkorszerűbb technológiát igénybe véve a vizelet- és vérminták elemzéséhez. A legutóbbi súlyemelő-világbajnokságon a résztvevők 49 százaléka esett át ellenőrzésen, most Anaheimben pedig még ennél is magasabb arányú szűrésre kell számítani. 

Anaheimben két magyar próbál szerencsét, a hazai szövetség az ez év elején Európa-bajnoki bronzérmes Magát Krisztinának és a riói olimpiai tizedik, korábban világ- és Európa-bajnoki hatodik Nagy Péternek szavazott bizalmat. Utóbbi a plusz 105 kilóban, előbbi a vadonatúj női kategóriában, plusz 90 kg-ban indul. Gyurkovics Ferenc szövetségi kapitány abban bízik, hogy mindkét versenyzője a legjobb tíz között végez majd.