Erős mezőnyben is meglett a dobogó

Erős mezőnyben is meglett a dobogó

Roppant erős mezőnyben sikerült arany-, illetve ezüstérmet szereznie Szilvássy Eriknek és Fritsch Róbertnek a múlt héten Bydgoszczban, ahol a birkózás történetének első U23-as világbajnokságát rendezték meg.

A magyar küldöttség két dobogósa az M4 Sport Sportreggeli című műsorában hétfőn beszélt a vb tapasztalatairól, megjegyezve, hogy mindkettejük súlycsoportjában szerepeltek felnőtt Európa-bajnoki és világbajnoki érmesek. 
    “Öt meccset kellett birkóznom, s már a másodikon szétnyílt a szemöldököm, ami később egyre rosszabb lett” – érzékeltette a kötöttfogásúak 85 kilogrammos kategóriájában világbajnok Szilvássy a viadal keménységét, hozzátéve, hogy a győzelemmel jól zárta az évet, és ez önbizalmat ad neki a jövőre.
    A 71 kilogrammban birkózó, szintén kötöttfogású Fritsch egészen a fináléig magabiztosan menetelt, többek között orosz és török riválisát is fölényesen verve, ám a döntőben nem bírt a moldovaiak felnőtt vb-másodikjával, Daniel Cataragával.
    “A moldáv fiú nagyon kemény, ráadásul alacsonyan van a súlypontja, márpedig ilyen birkózóval még nem nagyon mérkőztem” – mondta a Szilvássyhoz hasonlóan a Pénzügyőrben sportoló Fritsch. Az U23-as sikerek után a versenyszezon lezárult az idei évre, ám sok pihenőjük nem lesz Szilvássyéknak.

“Verseny már nem lesz, csak az alapozás kezdődik decemberben, ami tulajdonképpen minden versenynél rosszabb” – jegyezte meg Fritsch.

A kötöttfogás szabályai az elmúlt években folyamatosan változtak, s 2018-tól ismét újakat vezetnek be. A két tehetséges magyar birkózó egyöntetűen úgy látja, hogy a térdelőhelyzet visszahozása jót tehet a fogásnemnek, viszont remélik, hogy a módosítások most legalább két olimpiai ciklusig kitartanak, hogy a nézők is megszokhassák és megérthessék azokat.

A jövő év kiemelt eseménye a felnőtt világbajnokság lesz Budapesten, ám Szilvássynak és Fritschnek is nagy bravúrt kellene bemutatnia az induláshoz, ugyanis előbbinek a súlyában a kétszeres világbajnoki bronzérmes, olimpiai ötödik Lőrincz Viktor, utóbbiéban pedig a világ- és Európa-bajnok Korpási Bálint az első számú ember.