Ünnepélyes uszodaátadás Fehérgyarmaton

Ünnepélyes uszodaátadás Fehérgyarmaton

Új tanuszodát adott át Fehérgyarmaton ünnepélyes keretek között Szabó Tünde sportért felelős államtitkár.

“Az úszás az egyetlen olyan sportág, amelynek +nemtudása+ nagyon súlyos következményekhez vezethet” – mondta a sportállamtitkárság tájékoztatása szerint Szabó Tünde a vasárnapi ceremónián, amelyen részt vett Tilki Attila, a térség országgyűlési képviselője és Péter Csaba polgármester. Szabó Tünde hozzátette: ezért is kiemelten fontos a “minden gyermek tanuljon meg úszni” kormányzati szándék megvalósítása, amelynek érdekében legalább járásonkénti tanuszoda-hozzáférést kell biztosítani.

A Nemzeti Köznevelési Infrastruktúrafejlesztési Program tanuszoda-fejlesztési alprogramja során az első ütemben 25, a másodikban pedig további 26 településen létesül új tanuszoda az úszásoktatás elősegítésére, elsősorban az iskolai keretek között szervezett úszásoktatás kiszolgálására. 

Az egyes tanuszodák típustervei azonosak, amelyek a helyi környezethez, a település kulturális hagyományaihoz illeszkedve épülnek meg. A tanuszodák tipikusan kétmedencés, földszintes épületek, melyben helyet kap egy 6×10-es tanmedence és egy 6 pályás 25 méteres úszómedence. Ezen kívül technikai helységek és modern öltözők is létesülnek az új épületekben.

A fehérgyarmati a 12. átadott új tanuszoda, és jelenleg további 11 tanuszoda kivitelezése zajlik. Két esetben a kivitelező kiválasztására irányuló közbeszerzés van folyamatban, a Vajszlói tanuszoda esetében pedig az előkészületek folynak. A program második üteme is elindult, amelynek keretében kiválasztották azt a 26 települést, ahol szintén megkezdődhetnek a tanuszodák kivitelezésének előkészítő munkálatai.

“Ez a beruházás a jövőnek szól, a gyerekeknek, az utánpótlásnak, és a szülőknek is építettük. A jövő bajnokának a lehetősége ott rejtőzik minden cseperedő gyermekben, így mindenkinek meg kell adnunk az esélyt, hogy tehetségét kibontakoztathassa. Ehhez, és ahhoz is, hogy az úszás hozzájárulhasson az egészséges életmód megtartásához, elengedhetetlen a megfelelő infrastrukturális háttér” – fogalmazott az államtitkár, majd emlékeztetett, hogy az úszásoktatás olyan jelentőségű, hogy az Európai Úszószövetség (LEN) múlt heti konferenciáján külön előadásban ismertették a LEN kontinens-szintű projektjét a témával kapcsolatban.

Kapcsolódó cikkek