A Természetért

tudomány fája

A héten lezárul a fővárosi faültetési program újabb szakasza, amelynek keretében 1100 fát ültetnek Budapesten.

Föld

Játékos formában kívánják felhívni a környezetvédők a fiatalok figyelmét az alumínium dobozok szelektív visszagyűjtésének fontosságára a Föld napján.

béka

Ingyenesen letölthető okostelefonos kétéltű- és hüllőhatározó alkalmazást készített a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület és a Farkaskölykök Ifjúsági Egyesület.

kanalasgém

Először sikerült jeladóval ellátni egy kanalasgémet Közép-Európában, a Csongrád megyei Tömörkény határában, a Csaj-tavon.

Tisza_tó

Kevesebb mint egy hónap alatt, a téli vízálláson bő egy métert emelve, befejeződött a Tisza-tó szokásos nyári vízszintjének beállítása.

Nem is gondolnánk


Tanulók között a francia Leo Vigier, mesterkategóriában pedig az angol Mark McDonnell kőszobrász nyerte az idén Kiskunfélegyházán megrendezett Európai Kőfaragó Fesztivált.

logo

Több mint húszezer tudóst vontak be Kínában abba a nagyszabású programba, amelynek célja a nemzeti enciklopédia digitalizálása.

kisfiú a kémcsövek között

Interaktív közlekedési program, háromdimenziós jövőtervezés, rendhagyó fizikaórák és kovácsbemutató is lesz a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum budapesti gyűjteményeiben.

Magyar zseni

Baptista Szeretetszolgálat

Újabb győzelmeikkel a Baptista Szeretetszolgálat robotika csapatai képviselhetik hazánkat júliusban, Japánban a világbajnokságon.

M6

Biztonságos, a járműveket az ütközés után az útra visszaterelő szalagkorlátot szabadalmaztatott a DAK Acélszerkezeti Kft.

ötlet

Tizennégy pályázót ismertek el a csütörtökön lezárult Gellérthegy ötletpályázaton, melynek eredményét online hozta nyilvánosságra a Miniszterelnökség.

feltaláló

A tűzoltóknak készült intelligens védőzubbony, a nyíregyházi Szakképzési Centrum Bánki Donát Műszaki Középiskola és Kollégium diákjainak munkája innovációs díjat kapott a Maker Faire nemzetközi alkotói és innovációs vásáron, amely pénteken nyílt meg Rómában.

elektromosautó-töltő

fotó: Marjai János/MTI

Magyar fejlesztésű és gyártású elektromosautó-töltőt avattak Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter részvételével vasárnap, az elektromos autók számára szervezett '80edays' nemzetközi túra budapesti állomásán.

Rubik-kocka

Philip Weyer német versenyző nyerte meg az idei Rubik-kocka Európa-bajnokságot, amely vasárnap fejeződött be a Prága melletti Radotínban. A hivatalosan mért öt kísérletben átlagosan 7,88 másodperc alatt rakta ki a Rubik-kockát.

turista

A Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács titkára gondolja úgy, hogy Magyarország jelentős kihívása a fenntarthatóság, pedig az erőforrásokkal való jó gazdálkodással a jólét színvonalát is növelni lehet.

Apple

Az Apple Kína és Brazília után egy újabb országra, Indiára is kiterjesztette az iPhone okostelefonok gyártását.

Gépek, kütyük, emberek

mobil

Június 15-től megszűnnek a roamingdíjak az Európai Unióban, így a távközlési cégeknek belföldi díjakért kell mobilszolgáltatást biztosítaniuk az unión belül időszakosan külföldre utazók számára. 

vércukormérő

Egy magyar fejlesztésű, a beteget szóban is tájékoztató vércukormérő segíti a látássérült diabéteszes betegeket.

laptop

A digitalizáció már nem a jövő, hanem a jelen, és nemcsak technológiai változást jelent, hanem széles körű társadalmi átalakulást is.

Szélessáv

5G

A jelenleginél lényegesen gyorsabb, másodpercenként gigabites adatátvitelre képes mobilhálózat kiépítését, ezáltal az 5G minél gyorsabb bevezetését teszi lehetővé a 700 megahertzes frekvencia.

hack

Szemlátomást kifulladt a számítógépes zsarolóvírus nagyszabású támadássorozata, amely pénteken kezdődött.

E-mail cím:


Jelszó: