Robot helyettesít az iskolában egy súlyos beteg orosz kisfiút

Robot helyettesít az iskolában egy súlyos beteg orosz kisfiút

robotillusztráció

Különleges diák látogatja az egyik moszkvai iskola tanóráit. A Sztyepan névre hallgató robot egy tizenkét esztendős kisfiút képvisel az osztályteremben, aki súlyos betegsége miatt nem hagyhatja el otthonát.

Amíg a robot az iskolapadot koptatja, addig az igazi Sztyepan otthon számítógépe előtt ülve követi a tanóra eseményeit. A tizenkét éves Sztyepan Szupin két éve küzd a leukémiával és az immunrendszere olyannyira legyengült, hogy nem hagyhatja el az otthonát. A webkamerával, mikrofonnal és hangszóróval felszerelt műanyag segítőtársa élő közvetítést küld a kisfiú otthoni számítógépére az osztályteremben történő eseményekről. A roboton lévő képernyő segítségével pedig az igazi Sztyepan is kérdezhet a tanártól, vagy válaszolhat a kérdésekre – mondta Alla Gevak, Sztyepan tanárnője. 

“A robotot is Sztyepannak hívjuk. Amikor az óra elkezdődik ugyanúgy elkezd dolgozni, mint a többi diák és nagyon aktívan részt vesz mindenben. Szeptember eleje óta segít Sztyepannak nyomon követni a történelem, földrajz, angol és francia órákat. A többi tantárgy, mint az orosz és a matematika esetében azonban még mindig szükség van a személyes magánórákra” – mondta a tanárnő. 

A fiú úgy érzi, hogy tényleg ott van órákon, mivel teljes mértékben irányítani tudja a robot mozdulatait. “Meg tudom változtatni a sebességét, hogy lassan, vagy gyorsan menjen. Mozgatni tudom a fejét, hogy balra, vagy jobbra nézzen. Tényleg úgy érzem, mintha én is az osztályban lennék” – mesélt élményeiről.  

A tanárnőnek is hasonló élményei vannak a robottal kapcsolatban: “Az elején egy kicsit fura volt, de aztán hamar hozzászoktunk. Az órák közötti szünetekben Sztyepan lelkesen beszélget a diáktársaival. Ugyanúgy kezeljük, mintha valóban itt lenne velünk”. A kisfiú édesanyja, Nyina Szupina számára éppen ez a “jelenlét” a legfontosabb. “A gyerekek jól érzik magukat az osztályteremben, bolondoznak, beszélgetnek egymással és ennek Sztyepan is a részese. Ezek nélkül kimaradna olyan dolgokból, amelyek hozzátartoznak egy normális kisfiú életéhez” – mondta. 

A háromezer dollárba kerülő robotot 2008-ban gyártották egy moszkvai kutatóintézetben. A gépet a világ bármely pontjáról lehet iránytani az interneten keresztül – mondta Vjacseszlav Kravcov, a fejlesztés egyik irányítója. “Az élet számos területén alkalmazható. Mi elsősorban a társadalmi szférában, vagyis az oktatásban és az egészségügyben szeretnénk bevezetni, valamint a sérült emberek távmunkáját is megkönnyíthetné. Nagyon sok olyan sérült ember él hazánkban, akiknek segítségre lenne szüksége” – mondta a szakember. 

Sztyepan iskolája ingyen, próbahasználatra kapta meg a robotot a tervezőktől. Bármennyire is hálás azonban a kisfiú szorgos segítőjének, abban reménykedik, hogy egy napon megválhat tőle és újra személyesen ülhet be az iskolapadba.