Felszámolták a világ egyik legjelentősebb levélszemétküldő hálózatát

Felszámolták a világ egyik legjelentősebb levélszemétküldő hálózatát

stop spamA Microsoft, amely az amerikai hatóságokkal közösen fülelte le a napi harminc milliárd spamet postázó rendszer amerikai központjait.

A világban forgalomban lévő kéretlen levelek döntő többségét botnetek küldik szét. Ezeket a botneteket fertőzött számítógépek, azaz a számítógépes szakzsargonban csak zombiként emlegetett gépek milliói alkotják. A zombi kifejezés abból ered, hogy egy otthoni, iskolai vagy vállalati számítógép úgy is tagja lehet a botnetnek, hogy a gép tulajdonosa nem is tud róla.

levélszemét

A most felszámolt Rustock az egyik legjelentősebb botnetnek számított, ugyanis működése csúcsán a világ levélszemét-forgalmának negyvenhét-negyvennyolc százalékát küldte. A Microsoft szakembereinek a kéretlen küldeményekből sikerült kikövetkeztetniük azokat az IP-címeket, amelyek a hálózat központjait sejtették. Ezek alapján a hatóságok hét amerikai városban számoltak le azokkal a szerverekkel, amelyeken keresztül a zombiszámítógépek az utasításokat kapták.

vigyázat spam!

A csütörtöki akció sikeres tűnik, mert a kiküldött spamek száma jelentősen visszaesett. De a szakemberek arra is figyelmeztetnek, hogy a hamis gyógyszerekre vagy más csalásra szakosodott spamküldőket csak egységes nemzetközi fellépéssel lehet teljesen felszámolni.