A jövő autói banánból és ananászból készülnek

A jövő autói banánból és ananászból készülnek

Banán formájú autó

Már létezik például kókuszrostból előállított ülőfelület és lenből készült ajtóborítás, most azonban még újabb perspektívák nyílnak a természetes anyagok felhasználására az autógyártásban. Brazil kutatók különösen ellenálló rostok előállítását tervezik az autóipar számára, mégpedig banán és ananásznövényekből, emellett a szizál és a kókuszrost alkalmazása is szóba került.

Banán és ananász

A cellulózrostokat egy kuktaszerű edényben vegyszerek segítségével töredékekre bontják. A folyamat eredményeképp nanométer-nagyságú rostok keletkeznek, amelyeket hagyományos műanyaghoz kevernek. Az így előállított munkadarabok könnyűek, ugyanakkor különösen szilárdak és ellenállóak, minőségben megközelítik a kevlár anyagot, amely a golyóálló mellények alkotórésze.

Alcides Leao, a Sao Paulo-i Állami Egyetem kutatója és kollégái műszerfalak, lökhárítók és más karosszériaelemek előállítását tervezik az új anyagból. A csekély súly miatt csökkenhet az üzemanyag-felhasználása, míg a nanorostok különösen ellenállóak a hővel és a benzinnel szemben is.