Elkészült a világújdonságnak számító beépíthető hallókészülék

Elkészült a világújdonságnak számító beépíthető hallókészülék

hallás vizsgálat

A középfül-implantátummal mintegy félmillió olyan érintetten lehet segíteni, akik egy szokványos hallókészülékkel nem hallanak elég jól, ugyanakkor a cochleáris implantátum beültetéséhez túl jó a hallásuk. Léteznek különböző gyártók által előállított beültethető hallókészülékek, az új azonban más rendszeren alapul. Az úgynevezett DACS, olyan embereken is segíthet, akiknél zavart a középfül hangvezetése, és emellett bizonyos fokú belsőfül-alapú hallássérülésben is szenvednek.

Hallás vizsgálat

Hallás vizsgálat

Eddig az e típusú hallászavarra nem létezett megfelelő ellátás. Hannoverben már tizenhárom betegnek ültették be az új készüléket. Egyikük, Jürgen Hofmann többszöri hirtelen hallásromlás után már egy szendvicset sem tudott venni kommunikációs problémák nélkül. Beszédértése hagyományos hallókészülékkel ötven százalék volt, a DACS beültetése után újra száz százalékosan ért. A DACS-hallásrendszer külső része úgy néz ki, mint egy hallókészülék. A tulajdonképpeni beültetett rész áthidalja a károsodott középfület, és csupán mechanikai úton stimulálja a belső fülben lévő folyadékot.

A készülék egyelőre a klinikai tanulmány stádiumában van, ezért eladási ára még nincs. Az új középfül-implantátumot az ausztrál Cochlear és a svájci Phonak cég fejlesztette ki ötvenmillió euró ráfordítással. Eddig Németországon belül csak Hannoverben alkalmazták, ezt követően a hollandiai Nijwegen és a svájci Bern klinikáin is. A hannoveri halláscentrum saját közlése szerint a világszerte legnagyobb fülimplantátum-központ. 1984 óta itt mintegy ötezer gyermek és felnőtt kapott hallást segítő implantátumot.