Étlap helyett táblagépek

Étlap helyett táblagépek

Étteremben Iped

“Környezetkímélőbb és gazdaságosabb” – mondja Bruni Bazi, a szállodák, éttermek, kávéházak és gyorsbüfék üzemeltetői szövetségének (Synhorcat) fenntartható fejlődésért felelős vezetője. Az egyébként vitatható környezetvédő jelleg mellett a táblagép a fényképek segítségével teljesebb képet adhatnak a vendégnek az ételekről, illetve a borokról.

Étteremben étkező fiatalok

“Interaktív Franciaország-térképet is installáltunk rá, amelyen feltüntettük az osztrigák és a borok származási helyét, a termékkel és az osztrigatenyésztőkkel kapcsolatos információkkal együtt” – mondja Cédric Lechat, az Osztrigabár nevű étteremlánc marketingigazgatója, amely négy párizsi létesítményét látta el összesen kétszázötven táblagéppel. Christophe Boisselier sommelier (borpohárnok) májusban indította el a borlapot helyettesítő iWinePad alkalmazást, amely “ételek és borok egyeztetése” opciót is tartalmaz.

“Ez igen hasznos, mert az éttermek mindössze két százalékában van borpohárnok. A többi esetben szó sincs arról, hogy a mindig tanácsra kész szakembereket lecseréljük” – így Boisselier. A digitális éttermet kipróbáló rennes-i éttermek egyikének, a La Réserve-nek a vezetője, Sébastien Blot elmondta, hogy a borfogyasztás július óta tizenhat-húsz százalékkal nőtt. “A vendégek saját maguk választják a legdrágább üveg borokat, amelyeket a borpohárnokok nem mindig mertek javasolni”.

Iped étlapot tartó fétfi

Nem mindenki osztja a lelkesedést: az Il Ristorante étteremlánc az észak-franciaországi Lille-i üzleteiben féléven át tesztelte az iPadet, majd visszatért a hagyományos étlaphoz. A új technológiai eszköz felfedezése okozta lelkesedés elmúltával ugyanis a vendégek visszakérték a jó öreg hagyományos étlapot – magyarázza Serena Galvagni, a vállalat marketingigazgatója, aki tömören így összegezte a tapasztalatokat: “a vendégek szívesebben beszélnek valakivel, mintsem a képernyőt böngésszék”.