Világraszóló magyar találmány

Világraszóló magyar találmány

Új hangosítási technikát fejlesztett ki húros hangszerekre egy gyulai elektronikai műszerész. A jelátalakító lényege, hogy ennek segítségével a hangszórókon torzításmentesen hallható az előadóművész játéka.

Az új alapelven működő jelátalakító a rezgéseket érzékeli, míg a gyakorlatban jelenleg alkalmazott jelátalakítók a hang nyomását érzékelve “szedik le” elektromosan a hangot. A Kárpáti Zoltán találmánya, a pick-up szintén elektromos jellé alakítja a megszólaló húrok rezgéseinek teljes amplitudófázisát és sebességskáláját. Az ezüstgyűrűs mester, Kárpáti Zoltán az MTI-nek elmondta, minden esély meg van arra, hogy a jelenlegi változat a hegedű sokszínű hangjainak tökéletes közvetítésére is alkalmas lesz.
    
Egy-két héten belül elkészül egy bemutató CD, amelynek segítségével a szakma és a zenei élet szereplői meggyőződhetnek arról, milyen tökéletes a húros hangok közvetítése a legnagyobb szakmai kihívást jelentő hegedűnél is a gyulai pick-up segítségével – mondta a műszerész, aki nyolc éven át dolgozott találmányán, és 2007-ben oltalmat jegyeztetett be a Magyar Szabadalmi Hivatalnál a gyártásra és forgalmazásra.
    
A parányi műszer attól tökéletes, hogy képes a legösszetettebben szóló hegedűhangokat is elemeire bontani az emberi fülhöz hasonlóan. Alkalmazásával kiiktatható a mikrofon. Az eredetiben megszólaltatott hangszer sokszínű hangjainak csengése egy időben jut a hallgatóhoz, megszűnik a hangtorzulás, amelyet a hangok időbeni eltolódása okoz. “A hegedű előtt kerül igazán bajba a mikrofon, képtelen továbbítani a rendkívül összetett rezgéseket” – fogalmazott a feltaláló.
    
A gyulaihoz hasonló jelátalakítót sehol sem ismernek és nem is gyártanak a világon. Több országban készítenek elektromos elven működő, piezzo típusú átalakítókat, amelyek rendkívül hasznosak és elterjedtek a világban, de ezek nem képesek a megszólaltatott hangokat tökéletesen közvetíteni az emberi fül számára – mutatott rá Kárpáti Zoltán. A gyulai pick-up nagybőgőn már kiválóan működik. Pengő Csaba nagybőgős 2009 óta alkalmazza és honlapján azt írja Kárpáti Zoltán újításáról: “kondenzátor pick-upról van szó, amely egyesíti a piezzo pick-upok és a mikrofon előnyeit”.
    
A kapacitív elven működő pick-up a műszerész mester szerint forradalmasíthatja a hegedűkoncerteket, a dzsessz-, a klezmer- és a tánczenét, valamint minden olyan hangosításra szoruló előadást, ahol szerepelnek húros hangszerek.