Hódítanak az új generációs TV-k

Hódítanak az új generációs TV-k

A rendezvényen rekordszámú, több mint 3.100 kiállító vesz részt, közöttük autógyártók is. A Las Vegas-i CES a berlini IFA mellett a szórakoztató elektronikai szakma legfontosabb seregszemléinek egyike. A rendező, a Consumer Electronics Association (CEA) a rendezvény pénteki zárásáig több mint 140 ezer látogatóra számít.

A Mercedes, a Ford és a Kia autógyártók az intelligens okostelefon alkalmazások autóelektronikai felhasználására kidolgozott koncepcióikat mutatják be. “Összehozzuk az autó világát a digitális világgal” – mondta Dieter Zetsche, a Daimler vezérigazgatója, hozzátéve: az autók okosabbak, hatékonyabbak lesznek és nagyobb vezetési élményt nyújtanak. A Mercedes mbrace2 iPhone és Android platformon is futó alkalmazásának új verziója például a sebességtúllépésre figyelmeztet, valamint elirányítja az elektromos autókat a legközelebbi töltőállomáshoz.

Számos vállalat mutatja be az összes létező digitális tartalmat egy hálózatban egyesítő otthoni szórakoztató központra kidolgozott koncepcióját. Ezek a rendszerek is egyre nagyobb mértékben támaszkodnak a számítógépes felhőre mind adattárolóként, mind pedig szolgáltatóként. “A Sony Entertainment Network szórakoztató szolgáltató hálózat kiépítése fontos stratégiai lépés számukra” – mondta Tim Schaaff, a Sony menedzsere. A dél-koreai Samsung “AllShare Play” néven hozott létre saját számítógépes felhőt különféle szórakoztató szolgáltatási célokra.

A félvezető áramkör gyártók is lépést tartanak a különféle eszközök hálózatba vonását mutató trenddel. Az Intel új áramkörökkel igyekszik a személyi számítógépeknél domináns technológiáját átvinni az okostelefonokra és táblaszámítógépekre is. “Meg vagyunk győződve róla, hogy az Intel technológiára épülő okostelefonok semmihez nem hasonlítható felhasználói élményt tudnak nyújtani” – mondta Paul Otellini, az Intel igazgatótanácsának elnöke.

A legtöbb mobil készülék eddig a brit ARM áramkör gyártó vállalat processzor technológiájára épült. Ezt a RISC-architektúrára (Reduced Instruction Set Computer) épülő kifejezetten magas energiahatékonysággal rendelkező technológiát alkalmazták licencben az Nvidia és a Qualcomm vállalatok is. Az Intel számítógépekben alkalmazott x86-architektúrája ezzel szemben a teljesítményre helyezte a hangsúlyt és kevésbé ügyelt az áramfogyasztásra.


(archív)

A Qualcomm saját processzorral tör be a tévékészülék üzletbe és ezzel az Intelnek is konkurenciát támaszt. A Snapdragon S4 “okos”, azaz internet kapcsolattal rendelkező nagyteljesítményű tévékészülékekhez készült áramköri egységét elsőként a Lenovo egyik tévékészülékébe építik be. Az egység négymagos processzor mellett grafikai processzort és vezeték nélküli hálózati (WLAN) modult is tartalmaz. “A mobil technológia a világon mindenhol meghódítja a háztartásokat” – mondta Paul Jacobs, a Qualcomm igazgatója.