Két magyar város kapott elismerést

Két magyar város kapott elismerést

környezetvédelem

A klímastratégiáért és az éghajlatvédelmi beruházásokért odaítélt nemzetközi elismerést két magyar város, Veszprém és Mórahalom vehette át a Bécs melletti Schloss Hofban tartott gálán csütörtökön késő este. A Klímasztár díjas közösségek beruházásaikkal helyi szinten járulnak hozzá az éghajlatváltozás megfékezéséhez, saját területükön csökkentik az üvegházhatású gázok kibocsátását, és a fosszilis energiafelhasználást. Di Petra Schön, az Alsó-Ausztriai Klímaszövetség regionális vezetője elárulta, az elismeréseket a lakosságszám alapján meghatározott 4 kategóriában ítélték oda, eddig 88 díjat adtak át 2002-óta. A pályázatot az Európai Klímaszövetség írja ki nagyjából kétévente. A Klímasztár díj azt mutatja, hogy az éghajlatvédelem nem ismer határokat – mondta.

Szabó Krisztina, a Magyarországi Éghajlatvédelmi Szövetség nemzeti koordinátora közölte, európai mintára tavaly hirdették meg először Magyarországon a Klímasztár versenyt, akkor a 11 pályázóból három települést (Újszilvás, Veszprém, Mórahalom) díjaztak. Közülük az idén az eszmei értékkel bíró nemzetközi kitüntetést Veszprém és Mórahalom kapta. Veszprém olyan fejlesztéseket, projekteket mutatott be pályázatában, amelyekkel az önkormányzat hozzájárult az éghajlatváltozás megfékezéséhez – mondta Porga Gyula polgármester. Példaként a megyei jogú város energiastratégiáját, “A kolostorok és kertek a veszprémi vár tövében” programot, valamint a kerékpárút hálózat fejlesztését említette. Veszprém célul tűzte ki, hogy 2026-ra 25 százalékkal csökkenti szén-dioxid kibocsátását, és energiaigényének 20 százalékát helyben megtermelt, megújuló energiákból kívánja fedezni – tette hozzá. Szűcs Anikó, a mórahalmi önkormányzat képviselőjének tájékoztatása szerint a Csongrád megyei kisvárosban gáz helyett geotermikus energiával fűtik a közintézményeket. Összesen 30 kilométernyi kerékpárutat építettek, és a közvilágítást LED-es égőkkel oldják meg. A településen az ivóvíz minőségének fejlesztésére és a szennyvíztisztító biológiai hatékonyságának növelésére is nagy gondot fordítanak. 

Az 1990-ben alakult Klímaszövetségben 18 európai országból több mint 1.600 város, település, civil szervezet működik együtt. A csatlakozók önkéntes célokat vállalnak az éghajlatvédelemért, a többi között 5 évente legalább 10 százalékkal csökkentik a szén-dioxid-kibocsátásukat. A Klímasztár 2012 díjat Magyarország mellett Svájc, Ausztria, Csehország, Szlovákia, Olaszország, Spanyolország, Luxemburg, Németország közösségi projektjei nyerték el.