Segíti a szervadományozást a Facebook

Segíti a szervadományozást a Facebook

likeA szervadományozók és a transzplantációra váró betegek közti kapcsolatteremtés megkönnyítésére jelentett be kezdeményezést kedden a Facebook internetes közösségi portál.

A közösségi portál egyesült államokbeli és nagy-britanniai használói a jövőben az egészség rovatban bejelölhetik magukat szervdonorként és erről értesíthetik barátaikat is. Az oldal felkínálja a lehetőséget a hivatalos donorlistákra való feliratkozásra is.

Az Egyesült Államokban száztizennégyezren, szerte a világon pedig milliók várnak szívre, májra, vesére, amely megmenthetné az életüket – indokolta az újítást Mark Zuckerberg, a cég elnök-vezérigazgatója, aki elsőként jelölte be magát szervdonorként. Zuckerberg elismerte, hogy a kezdeményezéshez egy, a barátnőjével való beszélgetésen kívül ösztönzést adott barátsága is az Apple informatikai óriáscég társalapítójához, a tavaly elhalálozott Steve Jobshoz, aki 2009-ben májátültetésen esett át.

A Donate Life America nevű civil szervezet adatai szerint az Egyesült Államokban naponta átlagosan 18 ember hal meg azért, mert nem kap időben új szervet. “Le akartuk egyszerűsíteni a dolgokat. Nincs egyéb teendő, mint megjelölni az országot vagy államot, amelyben lakunk, és máris átirányítanak bennünket az illetékes hatósághoz” – mondta Zuckerberg.