Jön a térhatású rádióadás

Jön a térhatású rádióadás

angol lány rádiózikA háromdimenziós sugárzás kifejlesztésén tevékenykednek a BBC mérnökei.

A kutatók olyan hangzást dolgoznak ki, amely “becsapja” a hallgatók fülét: a rádiózók valóban úgy érezhetik, hogy a sugárzott események helyszínén vannak – például ott ülnek egy koncerten -, ugyanis minden irányból, még felülről és alulról is észlelik a hangzást – áll a The Daily Telegraph online beszámolójában.

Az új technológia ráadásul úgy közvetíti a térhatású hangzást, hogy a rádiózók a meglévő hangszórón, illetve fejhallgatón át hallhatják. “Olyan új élményt akarunk nyújtani a hallgatóságnak, amely sokkal teljesebben adja át a tartalmat, és abba jobban bevonja a hallgatókat” – fogalmazott Frank Melchior, a BBC technikai fejlesztőcsoportjának vezető audioszakembere.

Kísérletképpen az Elbow rockegyüttes egy koncertjét, és az Óz, a nagy varázsló című rádiójátékot vették fel térhatású hangzással. A kutatók a 3D-hang megteremtésekor pszichoakusztikus trükköket is bevetettek, amelyek elhitetik a hallgatókkal, hogy a hang fölülről vagy alulról érkezik. Az Óz esetében a tornádós jelenetet úgy oldották meg, hogy érzékelhető a vihar által felkapott tehenek bőgése a levegőben, és a hallgatónak olyan érzése van, mintha körülötte süvítene a szél.

“A 3D-ben minden irányból érkezik a hang, így a felvétel nagy teret enged a kreativitásnak” – idézte a telegrap.co.uk Anthony Chumside-ot, a fejlesztési részleg munkatársát.