Hibridhajtást és intelligens meghajtást kutat a Rába

Hibridhajtást és intelligens meghajtást kutat a Rába

autó

 „Az év végére elkészülő anyagok alapján születik majd döntés  arról, hogy a 2013-as üzleti tervbe kiemelt témaként bekerüljenek-e  ezek a fejlesztések” – fogalmazott Pintér István.   Hozzátette: a  városokban alkalmazott autóbuszoknál a meghajtásfejlesztés következő  generációja a hibrid járműveké, amelyeknek reális esélye lehet a  piaci sikerre. Ugyanakkor a terület presztízskutatás, annak  előkészítése, hogy vevőik hamarosan igényelhessenek hibridhajtású  eszközöket.

Pintér István szólt arról is: pozitív döntés esetén  a Rába Fejlesztési Intézetben (RFI) kezdődhetnek meg a  hibrid-kutatások, ahol már most is jelentős mechatronikai  fejlesztések folynak.   „A személygépkocsikhoz hasonlóan a  haszonjárműveknél is egyre nagyobb intelligencia költözik a  szerkezetekbe” – jegyezte meg, utalva arra, hogy – működésük  optimalizálása érdekében – kiugróan magas ezek aránya egyik fő  piacukon, a traktorokban.  Egy ilyen példa a nagy teljesítményű  erőgépek és futóműveik olajozási rendszereinek optimalizálása.   Az elnök-vezérigazgató kitért arra is: a  jelenleg mintegy húsz  mérnökkel dolgozó RFI-ben végzett munka bő kétharmada a megrendelők  igényeinek kielégítésére szolgáló alkalmazott kutatás – fejlesztés,  a fennmaradó hányadban szakembereik a vállalat saját innovációs  elképzeléseit próbálják meg átültetni a valóságba.

     

Az  elnök-vezérigazgató emlékeztetett arra: az RFI három év alatt másfél  milliárd forintos beruházást jelent annak érdekében, hogy a  termékfejlesztés minden fázisában jelen legyen a vállalat. Ezért az  intézetben alapkutatások éppúgy folynak, mint  alkalmazás-fejlesztések.

  

 „Örülhetnénk annak, ha a megbízásos  munkák aránya a száz százalékhoz közelítene, hiszen az azonnali  bevételt jelentene, így viszont nagyobb teret engedhetünk az  innovációnak” – jegyezte meg.   A komponens- és a komplett  futómű-piacon is jelen lévő Rába nettó árbevétele tavaly 35,77  milliárdról 39,379 milliárd forintra emelkedett, adózás utáni  eredménye mínusz 859 millióról 455 milliós pozitívumba fordult,  miközben a mérlegfőösszeg 32,042 milliárdról 35,777 milliárdra  emelkedett a Rába Nyrt. éves jelentése szerint.

Tavaly a cég  nettó hitel állománya 13,8 milliárd forintot tett ki. A cégcsoport  alkalmazottainak száma 2047-ről 1962-re csökkent.