Új magyar találmány betegségek ellen

körteA Grepton Informatikai Zrt. betegség-előrejelző elemző szoftvert fejlesztett ki, amelynek több mint 463,5 millió forintos összköltségéhez 218 millió forint európai uniós támogatást nyert el a cég.

A Grepton kiemeli, a berendezés használatával gyorsabb lehet egy-egy genetikai eredetű emberi betegség hátterének megismerése, és a gyógyításhoz szükséges terápia kidolgozása. A közvetlen humán gyógyászati felhasználáson túl a szoftver segítséget nyújthat a vegyipar és a biotechnológia orvosi kutatásokkal foglalkozó cégeinek, és a környezetvédelem bizonyos területein is sikerrel alkalmazható lehet mind a hazai, mind a világpiacon.

Az elemzőszoftver értékesítését a közlemény szerint a Grepton Zrt. belföldön és külföldön egyaránt tervezi, a fejlesztések várhatóan a megvalósítás utáni negyedik év végére térülnek meg. A 2010-ben indult projektben egy olyan automata fenotípusos elemző berendezést alkottak meg zebrahalra, amely a hosszú kiértékelési időt a töredékére csökkentheti, így lehetővé teszi az eredmények pontosabb és gyorsabb visszavezetését.

Mivel a gerinces fajok genetikailag viszonylag közel állnak egymáshoz, a kutatók az ilyen vizsgálatokhoz szívesen alkalmaznak különféle modellállatokat, amelyek közül a zebrahal az egyik a legelterjedtebb. A zebrahal szervezetében lejátszódó folyamatok, a veleszületett genetikai rendellenességek vizsgálata nagymértékben megkönnyítheti az akár 95-98 százalékban megegyező genetikai állománnyal rendelkező emberi fajnál (elsősorban a mesterséges környezeti hatások miatt) bekövetkező genetikai változások megértését és elemzését. A Grepton tájékoztatása szerint a cég tavalyi árbevétele 1,4 milliárd forint volt.

Kapcsolódó cikkek