Új táblagépek

Új táblagépek

Táblagépeinek négy új változatát mutatta be csütörtökön az Amazon.

Az amerikai informatikai óriáscég full HD felbontású kijelzővel rendelkező táblagépei két méretben lesznek kaphatóak: a sztenderd hét hüvelykes (17,8 centiméter), illetve 8,9 hüvelykes (22,6 centiméter) átmérővel.

A legnagyobb konkurens, az Apple részéről gyártott iPad képernyőjének 9,7 hüvelyk (24,6 centiméter) az átmérője, ára pedig 399 dollártól 829 dollárig terjed. Az olcsóbb árakat és a digitális tartalom tárházát kínáló Amazon azt reméli, hogy sikerül nagyobb szeletet kihasítania táblagépek virágzó piacából.

A Kindle Fire hét hüvelykes modelljei egy hét múlva, szeptember 14-én, a nagyobb változat pedig november 20-án kerül a boltokba az Egyesült Államokban. A 8,9 hüvelykes gép alapváltozatáért mindössze 299 dollárt kell majd fizetni.

Az Amazon ősszel elkezdi árusítani táblagépeit Európában is. Franciaországban, Nagy-Britanniában, Németországban, Olaszországban és Spanyolországban is kapható lesz a Kindle Fire.

Az Amazon tavaly lépett be a táblagépek piacára hét hüvelykes géppel, amely feleannyiba, 250 dollárba került mint az Apple azonos terméke. Tíz hónap alatt az Amazon elérte, hogy az Egyesült Államokban a második helyre került az iPad mögött 22 százalékos piaci versenyben részesedéssel.

Szakértők becslései szerint idén meghaladja majd a százmilliót a világszerte eladott táblagépek száma. A piaci verseny tovább fokozódott a Google (Nexus) és a Microsoft (Surface) termékeinek belépésével. Az iPad fölénye azonban nyomasztó, a második negyedévben értékesített huszonötmillió táblagépből tizenhétmilliót az Apple adott el.

Az Amazon arra helyezi a hangsúlyt, hogy alacsony áron értékesített eszközeihez a felhasználók minél több tartalmat vásároljanak tőle, kezdve az e-könyvektől, a játékokon keresztül a filmekig. Jeff Bezos, az Amazon vezérigazgatója csütörtöki sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, hogy nem akkor akarnak pénzt keresni, amikor az emberek megveszik az eszközeiket, hanem amikor használják. “Ha valaki megveszi valamelyik termékünket, majd felteszi a polcra és soha nem használja, nem érdemlünk pénzt” – mondta.

Az új Kindle Fire legolcsóbb változata 159, a csúcsmodell pedig 599 dollárba fog kerülni.

Az új táblagéppel párhuzamosan az Amazon bemutatta új e-könyv-olvasóját is. A Paperwhite nevű készülék képernyője fekete-fehér marad, de nagyobb lesz a felbontása és háttérvilágítást kap. Október 1-jétől 119 dollárért lesz megvásárolható, de a megrendeléseket már csütörtöktől fogadják. A 3G-s változatért 179 dollárt kérnek, míg a legolcsóbb Kindle árát 79 dollárról 69-re vitték le.

Kapcsolódó cikkek