Fényjátékká alakítják a szavakat

Fényjátékká alakítják a szavakat

A világ bármely tájáról érkező hangüzeneteket látványos fényjátékká alakító interaktív installáció fogja uralni az éjszakai eget Philadelphiában csütörtöktől október közepéig.

Rafael Lozano-Hemmer montreali művész Open Air (Szabadtér) című alkotása a város kulturális negyedének szívében fekvő Benjamin Franklin sugárút felett festi színesre az eget október 14-éig, minden este nyolc és tizenegy óra között.

Philadelphiában nagy hagyománya van a szólásszabadságnak és a demokráciának – mondta az alkotó, akit négy évvel ezelőtt bíztak meg a mű elkészítésével. Lozano-Hemmer szerint a technológiai vívmányok révén akarták láthatóvá tenni a város ezen örökségét.

A projekt internetes oldala (www.openairphilly.net) vagy okostelefon-alkalmazása révén a világ bármely tájáról lehet hangüzeneteket küldeni az installációnak, amely 24, robotként működő fénycsóvával festi fel az éjszakai égboltra a szavakat, gazdájuk hangaláírása és tartózkodási helye alapján.

A közvetlenül a sugárútról küldött üzenetek elsőbbséget élveznek: a soron következő fényjáték gazdája először értesítőt kap a telefonjára, majd – a GPS rendszernek köszönhetően – a fénycsóvák apró kupolában futnak össze felette. A szervezők vicces, inspiráló, elgondolkodtató és “illendő” üzeneteket várnak.

Mint hozzátették: az interneten érkező üzeneteket moderálják, míg a helyszínről küldött illetlen megjegyzések gazdáit a fejük felett összecsapó fénycsóvák fogják lebuktatni.

A fellőtt üzenetek között a város egykori és mai híres lakóitól, köztük David Lynch filmrendezőtől, Santigold hiphop előadótól és André Watts zongoraművésztől származó idézetek is helyet kapnak.

Az üzeneteket és a hozzájuk tartozó fényjátékokat a projekt internetes oldalán őrzik meg az utókornak.