Új szoftver a biztonság érdekében

Új szoftver a biztonság érdekében

A felhő alapú adattárolás biztonsági problémája a legnagyobb gátja jelenleg e technológia terjedésének, erre kínál megoldást a Tresorit Kft., amelybe kockázati tőketársaság szerzett tulajdont.

A Tresorit Kft. egy egyszerűen használható, felhő alapú, biztonságos fájlszinkronizáló szoftvert fejlesztett ki, kifejezetten az üzleti felhasználók bizalmas adatainak megosztására. A szoftverrel megosztott könyvtárak hozhatók létre, úgy, hogy az azokban található fájlok még a feltöltés előtt – a háttérben – titkosításra kerülnek, és titkosított formában kerülnek a felhőbe.

A felhőből letöltve csak azok képesek dekódolni az adatot, amelyeknek a tulajdonos erre kifejezetten jogosultságot adott. A Tresorit szoftverének különlegessége, hogy a titkosított tartalmak újratitkosítás nélkül megoszthatók, illetve a megosztás visszavonható.

A Tresorit háromszáznyolcvan millió forintos befektetést kapott az Euroventures IV. kockázati tőkebefektető alaptól és kilenc magánbefektetőtől. Céljuk a piacvezető pozíció megszerzése a megosztható titkosítást használó felhő-alapú fájlszolgáltatók között, elsősorban kis- és közép vállalatok körében. A technológia további fejlesztése megnyithatja az utat a Tresorit szoftver nagyvállalati alkalmazása előtt.

A Tresorit Kft. az elmúlt néhány hónapban több rangos külföldi díjat és versenyt nyert, mint például a Global Security Challenge Európai díja vagy az Intel Challange kelet-európai döntője. A Tresorit Kft.-t kétéves közös kutatómunka után 2011-ben alapította a Budapesti Műszaki Egyetem három mérnök informatikus hallgatója és egy oktató. Jelenleg 11 munkatársuk van.

Kapcsolódó cikkek