Itt a robotinas!

Itt a robotinas!

A tökéletes alkalmazott! Nem beszél vissza és fizetést sem kér.

Képzeljünk el egy világot, ahol robotcselédek és robotinasok szolgálnak ki minket. Nos talán nem is vagyunk tőle olyan messze, ugyanis a Toyota kifejlesztett egy Human Support Robot (HSR) vagyis Embert Segítő Robot névre hallgató gépezetet.

A HSR tulajdonképpen a fogyatékkal élők segítésére lett kifejlesztve, de az egyszerűen csak lusta emberek is tökéletes hasznát vehetik. Ugyan nem mosogat el helyettünk és a kávénkat sem csinálja meg, de képes felvenni, kinyitni és arrébb tenni tárgyakat.

A robot mindössze 82 ceminter magas, de a teleszkópos nyakának köszönhetően akár 131 centiméterre is képes kinyújtózni. Az egyetlen karját pedig 76 centiméterig is képes kinyújtani.

Az inast főként beltéri használatra szánták, sebbesége pedig elérheti a 3 kilométer/órát is. Emellett gond nélkül közlekedik a talajon. Például a kemény fapadlóról könnyen felgurul a szőnyegre.

A Toyota egyenlőre még nem tud árat mondani, de az már most biztos, hogy lesz rá kereset, legalábbis a szigetországban biztosan, mivel ott 90%-os támogatást nyújt a TB.

Az viszont biztos, hogy egy lépéssel közelebb kerültünk ahhoz a jövőhöz, amikor majd robotok teljesítiikm a kívánságainkat.