Van még mit behozni

Van még mit behozni

mobilinternetA mobilszolgáltatók magas tarifái összefüggésben vannak azzal, hogy az európai uniós országok közül Magyarországon használják a legkevesebben a mobilinternetet. Ezt írta a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) kedden az MTI-hez eljuttatott közleményében.

Az NMHH közleményében feltette a kérdést, hogy Miért drágább nálunk a mobilinternet, mint Ausztriában?

A mobilszolgáltatók magyarországi tarifái – különösen az okostelefon-tarifák – a többszörösei, mint ugyanezeknek a szolgáltatóknak a hasonló csomagjai más európai országokban. Azokban az országokban, ahol a tarifák olcsóbbak, jellemzően négy mobilszolgáltató van jelen, ezért sokkal kiélezettebb a piaci verseny – írta az NMHH.

A hatóság figyelmeztető ténynek nevezte, hogy a magyar piacra jellemző magas szolgáltatási árak gátolják a mobilinternet-használat Európában megfigyelhető dinamikus bővülését, pedig az országnak is az érdeke, a mielőbbi felzárkózás az európai trendekhez.

Az NMHH célja, hogy gyorsítsa ezt a folyamatot, ezért a verseny élénkítése érdekében a mobilszolgáltatásra alkalmas frekvenciakészletet mielőbb teljes mértékben hasznosítani fogja.

Egyre több kereskedelmi, pénzügyi, oktatási, kulturális szolgáltatás épül online eszközökre. Ezek használatához pedig elengedhetetlen a mobil adatforgalom elérhetővé tétele a lehető legszélesebb lakossági és vállalkozói rétegek számára. Ehhez azonban elegendő sávszélesség és versenyképes, a jelenleginél jóval kedvezőbb árak szükségesek – szögezte le az NMHH, hozzátéve, e célok érdekében a hatóság mindenkire, akinek fontos a digitális gazdaság jövője és fejlődése, partnerként és szövetségesként tekint.

Az NMHH célja továbbra is az, hogy a mobilszolgáltatás céljára alkalmas spektrumkészletet minél előbb, teljes mértékben hasznosítsa, hiszen ez az eszköz a legalkalmasabb a verseny élénkítésére.

“A digitális gazdaság fejlődéséhez teljes lefedettségre, szupergyors internetre és a jelenleginél olcsóbb, európai összehasonlításban is versenyképes árakra van szükség”, szögezte le közleményében az NMHH.

Kedden az Index és a hvg.hu is cikket közölt arról, hogy az Európai Unió legfrissebb jelentése szerint a szélessávú mobilinternet használatában Magyarország az utolsó helyen áll. A magyar lakosság kevesebb mint egyötöde internetezik mobilon. Az Index szerint – mivel az uniós jelentés a 2012. júliusi helyzetet tükrözi – így ebben a “lemaradásban” még nem érződhet a telefonadó.

Az Index cikkében kiemelte, hogy egy finn tanácsadó cég, a Rewheel vizsgálatában azt állapította meg, hogy Magyarország havi 200 beszédpercet és 2 gigabájt adatforgalmat számolva a harmadik legdrágább az EU-ban.

Ezzel kapcsolatban a hvg.hu felhívta a figyelmet az Ericsson egy korábbi felmérésére, amely szerint a felhasználók 30-45 százaléka használná gyakrabban a mobilnetet, ha alacsonyabbak lennének a tarifák.