Az iPhone felér egy aranybányával

Az iPhone felér egy aranybányával

IphoneAz iPhone aranytartalma háromszázszor nagyobb, mint az átlagos aranybányákban található kőzeteké. Ezt mondja az aranybefektetésekkel foglalkozó Conclude Befektetési Zrt.

A Conclude közleménye szerint világszerte a gyártó cégek egyre inkább törekednek a használt elektronikai eszközökben lévő nemesfémek újrahasznosítására, mivel egyes alkatrészeik nemesfémekből (aranyból, platinából vagy palládiumból) készülnek, és ezek ára az utóbbi években történelmi magasságokba ment fel. 

Bár az arany az idén dollárban számítva már 18 százalékkal leértékelődött, unciája (1 uncia=31,1035 gramm) csütörtök este 1400 dollár alatt cserélt gazdát, míg a 2013-as évet még 33 dolláros unciánkénti áron kezdő ezüst még jobban veszített értékéből, már csak 23 dollárt ért, újrahasznosításuk még mindig nagyon gazdaságos.

A nemesfém-tartalommal magyarázható a kanadai 911Metallurgist nevű bányamérnöki és tanácsadó cég szerint, hogy például az amerikai AT&T cég újrahasznosított 16 gigabájtos Apple iPhone 4-esének ára 178 dollár volt, de a kifutóban lévő 8 gigabájtos Apple iPhone 3 is 47 dollárba került, míg a Motorola Droid X típusú mobiltelefonja 35 dollárt ért. Az idén eddig újrahasznosított telefonok fele iPhone volt. Egy törött iPhone 5-ös 90 százalékát például rendbehozzák és újraértékesítik, 10 százalékát újrahasznosítják.

Egy iPhone 5-ösben 5 fajta nemesfém található, egy tonnányi iPhone 5-ös 275 gramm aranyat tartalmaz, 300-szor többet, mint amennyit például a perui Yanacocha komplexumban kitermelt érc tonnája. Ez azt jelenti, hogy az eddig piacra dobott 45 millió darab iPhone 5-ös elkészítéséhez a Yanacochából 1,6 millió tonna aranyat kellett volna kitermelni. 

Az Apple például az Egyesült Államokban arra biztatja ügyfeleit, hogy küldjék el használt iPhone-jukat, iPad-jüket, asztali számítógépüket vagy laptopjukat, és ha annak van pénzügyi értéke, akkor egy ajándékkártyát ad az elküldő személynek, ha nem, akkor újrahasznosítja a mobilt.

Magyarországon erre még nincs lehetőség, és a használt elektronikai eszközök újrahasznosítása is gyerekcipőben jár még. Általában ez csak abból áll, hogy a használt számítógépet, monitort vagy mobiltelefont erre szakosodott cégeknek lehet értékesíteni, amelyek az eszközök még használható alkatrészeit az elektronikus termékeket gyártó cégeknek adják tovább – olvasható a Conclude közleményében.