Jövőre jelenik meg a Fiat/Jeep mini-SUV modell

Jövőre jelenik meg a Fiat/Jeep mini-SUV modell

A Fiat-Chrysler 2014 júniusában kezdi meg a mini SUV modellek gyártását Fiat és Jeep márkanév alatt az olaszországi Melfiben épülő évi 280 ezres kapacitású üzemében - tájékoztatta az Automotive News Europe hírportált a projektben résztvevő két beszállító.

A Fiat tavaly jelentette be, hogy egymilliárd eurós beruházással bővíti üzemét a közép-olaszországi Melfiben mini SUV modellek gyártására. Az üzem évente 150 ezer Jeep és 130 ezer Fiat márkájú kocsit gyárt majd. A Fiat modell neve 500X lesz, a szerkezetazonos Jeep modell neve még nem ismert.

Az 500X váltja fel a Fiat termékpalettáján az esztergomi Suzuki gyárban a Fiat számára a tavalyi év végéig gyártott és a Suzuki SX4 modellel szerkezetazonos Sedici modellt. Az egyelőre csak a “B-SUV” munkanevet viselő Jeep modell az Automotive News Europe forrásai szerint úgy néz majd ki, mint egy bébi Wrangler. Az 500X két- és négykerék hajtással, a Jeep pedig csak négykerék hajtással készül majd.

Mindkét modellt európai, amerikai és ázsiai értékesítésre szánják.
Az autópiac egyik legígéretesebb szegmensét a mini SUV-ok alkotják, amelyek eladásai az IHS Automotive előrejelzése szerint 2015-re évi 500 ezerre nőnek a tavalyi 154 ezerről.

A Fiat 2016-ig 19 Olaszországban gyártott új modellt visz piacra, ezen belül az Alfa Romeo márkából kilencet, Maserati márkából pedig hatot. Az Európában gyártott Fiat és Chrysler márkájú autók számát az idei 1,2 millióról 2016-ra 2 millióra tervezi növelni a Fiat.
A Fiat-Chrysler vezérigazgatója, Sergio Marchionne exporttal kívánja nyereségessé tenni a konszern európai üzletágát. Az olaszországi, lengyelországi, törökországi és szerbiai üzemek termelési kapacitásának mintegy 15 százalékát tervezi a konszern az export szolgálatába állítani.