A Helyi Rádiók Országos Egyesületével találkoztak a médiatanács tagjai

A Helyi Rádiók Országos Egyesületével találkoztak a médiatanács tagjai

A Helyi Rádiók Országos Egyesületével (HEROE) találkoztak a médiatanács tagjai, valamint a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) szakemberei pénteken Budapesten, az egyesület őszi találkozóján. Ezt közölte a Médiatanács szóvivői irodája pénteken az MTI-vel.

A médiatanács képviseletében Kollarik Tamás, a Magyar Média Mecenatúra program koordinátora azt mondta: az egyesületnek fontos szerepe van a helyi rádiók hatékony képviseletében, ezért a hatóság a jövőben is együttműködésre törekszik vele.

Kiemelte, hogy a szakmai párbeszédek során a médiatanács számos, a szolgáltatóknak kedvezőbb változást vezetett be az idei Magyar Média Mecenatúra pályázatain, és fontosnak nevezte a folyamatos egyeztetést a szakmai szervezetekkel a pályázatok kapcsán.

Emellett hangsúlyozta: a tanács döntése szerint a médiaszolgáltatók jövőre összességében 1,23 milliárd forintnyi pályázati támogatás kapnak. A rezsipályázat keretösszege 2014-ben 435 millió forint lesz. Emellett a műszaki fejlesztéseket elősegítő pályázaton 110 millió forinttal számolhatnak az érdeklődők, a helyi és körzeti közösségi rádiók hír-, valamint közérdekű szolgáltató és tematikus magazinműsorainak gyártását támogató pályázat keretösszege pedig 300 millió forint lesz.

A közlemény idézi Auer Jánost, a médiatanács tagját, aki a rádiók adatszolgáltatási kötelezettségének teljesítésére hívta fel a figyelmet. A médiatanács célja, hogy a szolgáltatókat a törvényi előírás teljesítésére ösztönözze, ezért felmerült, hogy a jövőben azok a médiaszolgáltatók indulhatnak a Magyar Média Mecenatúra pályázatain, akik az adatszolgáltatási kötelezettségüket teljesítik.

Égető Gyula, a HEROE elnöke a találkozón azt mondta: az átlátható és tervezhető pályázatokkal, valamint az arányos és kedvező médiaszolgáltatásidíj-számítási rendszer bevezetésével kiszámítható lett a piaci szabályozási környezet. Az elnök hangsúlyozta: kiváló partneri kapcsolat alakult ki a HEROE és az NMHH, valamint a médiatanács szakemberei között.

A résztvevők a közlemény szerint egyetértettek abban, hogy a párbeszéd és közös munka eredményeképpen megalapozott médiapiaci döntések születhetnek, amelyek segítik a színvonalas helyi műsorok létrejöttét.