Az online világ veszélyeire és szabályaira figyelmeztet a Biztonságosabb internet nap

Az online világ veszélyeire és szabályaira figyelmeztet a Biztonságosabb internet nap

Az online világ veszélyeire és szabályaira hívja fel a figyelmet a világ száz országában, köztük Magyarországon megrendezett Biztonságosabb internet nap, amelybe informatikai vállalatok és civil szervezetek is bekapcsolódtak a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat koordinálásával. A kampányhoz idén a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) is csatlakozott.

Lencsó Rita, az MTVA kommunikációs igazgatója a naphoz kapcsolódó keddi beszélgetésen beszámolt arról, hogy a tavaly Európa legjobb gyermekcsatornájává választott M2 a Hetedhét Gyermekhíradójában ezen a héten a biztonságos internethasználattal foglalkozik, a Petőfi Rádió pedig kedden óránként oszt meg hasznos információkat a témáról hallgatóival.

Szemerkényi Réka, a Miniszterelnökség kül- és biztonságpolitikai főtanácsadója a Nemzeti Kiberbiztonsági Koordinációs Tanács munkájáról szólva elmondta: az érintett minisztériumok, a hatóságok, valamint a nem kormányzati szereplők részvételével működő testület nagy figyelmet fordít a gyermekvédelemre, ezért létrehozta ezzel foglalkozó munkacsoportját.

A testület, amely a munkájába civil szervezeteket és az üzleti élet szereplőit is bekapcsolta, feladatának tekinti a többi közt oktató anyagok készítését és az oktatási tevékenység megszervezését vagy a hatóságok együttműködésének javítását. A kiberkoordinátor hozzátette: a koordinációs tanács olyan albizottságot is fenntart, amely a többi közt a tartalomlevétel kérdéseivel foglalkozik.

Az eseményen kiosztották a Magyar Kiváló Online Gyermektartalom-díjakat. A zsűriben elnöklő Vass Ágnes, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának tagja elmondta: olyan, 12 év alattiaknak szóló weboldalakat díjaztak, amelyek figyelembe veszik a korosztály sajátosságait, innovatívak, szórakoztatóak, de akár a szülőknek is adnak támpontot ahhoz, hogy segítsék gyermekeiket az internetezésben.

A nem szakmabeliek között hirdetett versenyt az általános iskolásoknak szóló építészeti oldal, la udbriko.hu nyerte Magyarországon, amely élményszerűen, játékokkal próbálja megismertetni a gyerekeket az épített környezettel. A Gődény Éva építészmérnök által alapított honlap az európai mezőnyben is a második díjat érdemelte ki.

A hivatásszerűen, szakértők által létrehozott tartalmak versenyében a traff.hu alkotói nyerték el az első helyet.

Gonda Gábor, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat önkéntese, a HP Magyarország vezérigazgatója a szülők, a pedagógusok és a szakma közös felelősségének nevezte, hogy a gyermekek ne férjenek hozzá számukra káros tartalmakhoz. Úgy vélte: az internet elsősorban a kisgyermekek számára veszélyforrás. Kollégája, Krasznay Csaba biztonságtechnikai szakértő az önkéntes oktatói programok jelentőségéről szólt.

A Facebook aktívan keresi a hamis profilokat, amelyeket azonnal töröl, a közösségi oldal ugyanis csak 13 éves kortól használható – erről a Gyermekmentő Szolgálat által kezdeményezett kerekasztal-beszélgetésen beszélt Cseh Gabriella, a világméretű közösségi oldal kelet-közép-európai szabályozási vezetője, aki a döntést a fiatalok felnőttektől eltérő konfliktuskezelési, adatkezelési sajátosságaival indokolta.

Beszámolója szerint védettnek tekintik a 13 és 17 év közötti korosztályt, akikre ezért különleges szabályokat alkalmaznak: alapbeállításként kizárólag saját barátaikkal oszthatnak meg képeket, információkat, nem kereshetők nyilvánosan.

A beszélgetés során Suba Ferenc, az NKKT szakértője a szülők és a pedagógusok informatikai oktatását is fontosnak nevezte. Szűcs László, az UPC kommunikációs igazgatója is szólt arról, hogy a tanárok között sokan vannak, akik sosem kaptak ilyen jellegű képzést. Tarján Gábor önkéntes oktató a legnagyobb problémának a fiatalok túlzott online nyitottságát tartotta.

A Biztonságosabb internet nap része annak a globális kampánynak, amelynek célja az online technológiák és a mobil eszközök felelős használatának elérése. A napot az Európai Unió Safer Internet akciótervén belül világszerte ugyanakkor tartják, hogy felhívják a figyelmet a világháló lehetséges veszélyeire, a többi között a zaklatásra, a gyermekpornográfiára vagy az illegális és káros tartalmakra.

Kapcsolódó cikkek