Átverés volt a hetvenéves háborús felvételek előkerüléséről szóló hír

Átverés volt a hetvenéves háborús felvételek előkerüléséről szóló hír

Átverésnek bizonyult az interneten a múlt héten elterjedt hír arról, hogy halála után hetven évvel került elő egy második világháborúban harcoló amerikai katona fényképezőgépe, amelyen korábban nem látott háborús fotókat találtak.

A képek felfedezéséről az amerikai petapixel.com fotós honlap számolt be a forrás ellenőrzése nélkül, majd a portálra hivatkozva számos online médium és hírügynökség is átvette a hírt.

A petapixel.com hétfőn bocsánatot kért a történtekért olvasóitól, és sajnálkozását fejezte ki amiatt, hogy hagyta magát belerángatni az álhír terjesztésébe.

Mint írták, az elmúlt napokban számos e-mailt kaptak olyanoktól, akik azt állították, hogy korábban látták már a leközölt fotókat, a csalás azonban akkor lepleződött le végképp, amikor hétfőn egy olvasójuk, Lex Schmidt megnevezte azt a forrást, ahonnan a fotók származtak: az Images of War: Battle of the Bulge (A háború képei: Az ardenneki offenzíva) című könyvből, amelyben az amerikai háborús archívum gyűjteményének képei szerepelnek.

70-Year-Old WWII Foxhole Photos Turn Out to Be a Hoax