Villámcsapás miatt nem frissülnek a meteorológiai szolgálat veszélyjelzései

Villámcsapás miatt nem frissülnek a meteorológiai szolgálat veszélyjelzései

A fővárost érintő zivatarokat kísérő villámcsapás miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) veszélyjelzési információi átmenetileg nem frissülnek. Ezt közölte a szolgálat vasárnap délután az MTI-vel.

A hiba elhárítását azonnal megkezdte az OMSZ – tették hozzá.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közleménye szerint az OMSZ épületébe csapott a villám.

Mint kiemelték: a zivatarok az ország északi részét érintik a következő órákban, így a Dunántúlon Komárom-Esztergom, Győr-Moson-Sopron, Fejér megye északi részét, Pest, Nógrád, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén, valamint Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye térségét. A zivatarokat felhőszakadás – rövid idő alatt 20-40 millimétert meghaladó csapadék – kísérhet, és főként az Alföldön viharos, 70 kilométer/órát meghaladó széllökésekre és kisebb méretű jégre lehet számítani.

A meteorológiai szolgálat kora délután felhőszakadás veszélye miatt több megyére már másodfokú riasztást adott ki Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Békés és Pest megye több térségére.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) az MTI-hez eljuttatott, éjfélig szóló előrejelzése szerint a nap folyamán az egész országban kialakulhatnak ilyen záporok, zivatarok. A legtöbb esőre Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Somogy, Tolna, Veszprém és Pest megyében, valamint Budapesten lehet számítani.

Emellett Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Pest megyében, valamint Budapesten olyan heves zivatarok is kialakulhatnak, amelyeket károkozó szél, illetve jégeső kísérhet. Ezeken a területeken emiatt is elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.