A legkorszerűbb robotrepülőgépekkel szerelnék fel a lengyel F-16-osokat

A legkorszerűbb robotrepülőgépekkel szerelnék fel a lengyel F-16-osokat

Félmilliárd dolláros szerződést köthet Lengyelország az Egyesült Államokkal a lengyel légierő F-16-os vadászbombázóinak fegyverzetébe szánt, legmodernebb robotrepülőgépek megvásárlására, valamint az F-16-osok korszerűsítésére. Ezt mondta Tomasz Siemoniak védelmi miniszter kedden.

Az AGM-158 JASSM típusú, földi célok ellen bevethető manőverező robotrepülőgépek megvételéről Siemoniak a TVN24 hírtelevíziónak nyilatkozott, hangsúlyozva: “bízik benne”, hogy már ősszel – októberben vagy novemberben – sor kerül a szerződéskötésre.

Siemoniak úgy nyilatkozott, másfél-két éven belül várható a fegyverek leszállítása Lengyelországnak. A miniszter hozzátette, a vásárlás a lengyel F-16-osok korszerűsítésére irányuló nagyobb csomag része.

A TVN24 közlése szerint az Egyesült Államok külügyminisztériuma a múlt héten döntött arról, hogy támogatja a lengyel vadászbombázók korszerűsítési terveit.

A lengyel nemzetvédelmi minisztérium már 2012 végén, a lengyel hadsereg tízéves modernizációs tervének meghirdetésekor jelezte vásárlási szándékát. A 370 kilométer hatósugarú AMG-158 JASSM robotrepülőgépek jelentősen növelnének a jelenleg 70 kilométeres hatótávolságú rakétákkal felszerelt lengyel F-16-osok légvédelmi képességeit.

http://www.tvn24.pl/wiadomosci-z-kraju,3/umowa-na-rakiety-do-polskich-f-16-jesienia-siemoniak-mam-taka-nadzieje,470792.html