Megállíthatatlanul terjed a 4G

A Magyar Telekom 4G lefedettsége a jelenlegi 53-ról 73 százalékosra nő szombattól, miután használatba veszi a tenderen elnyert frekvenciákat. A hírt Christopher Mattheisen, a Telekom vezérigazgatója jelentette be pénteken.

2015 végére 93 százalékos kültéri lefedettségű 4G hálózatot épít fel a mobilszolgáltató társaság. A Telekom 450 darab 4G bázisállomást kapcsol be pénteken éjféltől, és a technológia nyújtotta leggyorsabb, akár 150 megabit/secundum sebességet biztosít előfizetői számára. A Telekom a sajtótájékoztató keretében vette át a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnökétől, Karas Monikától a tenderen elnyert frekvenciák használatba vételéhez szükséges frekvenciakijelölést tartalmazó dokumentumot és rádióengedélyt.

Karas Monika kiemelte, szeptember 29-én jelentettük be a szélessávú szolgáltatásokra szánt frekvenciablokkok értékesítésének végeredményét és máris arról beszélhetünk, hogy szerződést írtunk alá. A frekvenciakészlet sikeres értékesítésével rövid időn belül megvalósul az NMHH azon célja, hogy az ország lakossága, függetlenül attól hogy hol lakik, egyenlő eséllyel férjen hozzá az infokommunikációs szolgáltatásokhoz, valamint, hogy nőjön az internet penetráció és a sebesség. A szolgáltatók nyeresége, hogy növelni tudják a kínált tartalmakat és javítani tudják a szolgáltatásaikat, valamint az előfizetőik számát, az előfizetők pedig jobb minőségű szolgáltatáshoz jutnak hozzá – tette hozzá az elnök.

Christopher Mattheisen az engedélyek átvételekor azt ígérte, hogy a vállalat jól fogja használni azokat, illetve a mögötte lévő frekvenciákat. Hangsúlyozta, hogy a szélessávú mobil-adatforgalomra alkalmas frekvenciák értékesítése meghatározó állomás a digitális Magyarország megvalósításában. Ezáltal lehetővé válik a lefedettség és sebesség gyors növelése. Emellett hozzájárul a beruházások ösztönzéséhez is, továbbá javítja az ország versenyképességét. Hozzátette, hogy a Telekom hosszú távra tervez Magyarországon, hiszen 20 évre vásárolta meg a frekvenciákat. A Magyar Telekom három frekvenciacsomagra nyert használati jogosultságot, összesen 58,65 milliárd forint egyszer díjért, amely az államháztartás bevétele. A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a szolgáltató havi 270 millió forint frekvenciahasználati díjat fog fizetni.