Új optikai adatátviteli rekordot értek el brit kutatók

Új optikai adatátviteli rekordot értek el brit kutatók

Új optikai adatátviteli rekordot ért el az Optical Networks Group brit kutatócsoport, amelynek tagjai 1,125 terabit/másodperc letöltési sebességet hoztak létre optikai adatátviteli rendszerek kapacitáshatárainak kutatása során.

“Miközben a jelenleg kereskedelmi forgalomban lévő csúcsminőségű optikai átviteli rendszerek másodpercenként 100 gigabit adatátvitelre képesek, mi egy olyan okos berendezés kifejlesztésén dolgozunk laboratóriumunkban, amely a kommunikációs rendszerek és maghálózatok következő nemzedékét testesíti meg és képes arra, hogy másodpercenként egy terabit adatmennyiséget továbbítson” – hangsúlyozta a kutatás vezetője, Robert Maher, a University College of London elektronikai tanszékének szakembere.

Ez majdnem ötvenezerszer nagyobb sebesség, mint a brit internetes szolgáltatók által biztosított másodpercenként 24 megabites átlagsebesség – tette hozzá a kutató.

Az általunk elért adatátviteli sebesség lehetővé tenné, hogy egyetlen másodperc alatt letöltsük HD-minőségben a Trónok harca televíziós sorozat teljes szériáját – magyarázta a szakember.

A Scientific Reports folyóiratban bemutatott kutatásban a csoport közvetlenül kötötte össze az adóállomást az adatvevővel, hogy elérjék a lehető legnagyobb adatviteli sebességet. A rendszer tesztelését megkezdik, mérni fogják, hogy milyen nagyságú adatátvitelre képesek az üvegszálak hosszú távon, amikor az optikai jelek torzulhatnak a több ezer kilométer hosszú optikai szálakban haladva.