Reális veszély az emberéleteket követelő kibertámadás

Reális veszély az emberéleteket követelő kibertámadás

Bár egyelőre az Iszlám Állam nem rendelkezik az ehhez szükséges tudással és háttérrel, reális veszélyt jelentenek az emberéleteket követelő informatikai terrorcselekmények. Ezt mondta a Nemzeti Közszolgálati Egyetem adjunktusa az M1 aktuális csatorna kedd reggeli műsorában.

Krasznay Csabát azzal kapcsolatban kérdezték, hogy a terroristák tevékenységét figyelő Flashpoint biztonságelemző vállalat április végén közzétett jelentése szerint az IÁ egyesítette hackercsoportjait, amiből arra következtettek, hogy a terroristák ezután komolyabb kibertámadásokat is terveznek kormányzatok és vállalatok ellen.

A kiberbiztonsági szakértő elmondta: a szakma már régóta számol annak veszélyével, hogy egy pontosan kivitelezett, például egy erőmű, egy gát vagy a repülésirányítás elleni informatikai támadás halálos következményekkel járhat. A kockázat tehát ismert, a magyar és az európai szabályozók pedig igyekeznek olyan jogi környezetet teremteni, amelyben a létfontosságú rendszerelemek, a kritikus infrastruktúrák üzemeltetőit kötelezik információbiztonsági védelem kiépítésére.

“Egyre felkészültebbek vagyunk, de lenne hová fejlődni” – összegzett Krasznay Csaba, hozzáfűzve: főként annak fényében, hogy manapság nincs olyan szakma vagy ágazat, amely ne használná az informatikát, és a nemzetközi kiberbűnözés bevételei a drogkereskedeleméhez mérhetők.

Úgy tudják, egyelőre a terrorszervezetek nem rendelkeznek sem a megfelelő anyagi háttérrel, sem a kellő információval ahhoz, hogy ezekbe a létfontosságú rendszerekbe be tudjanak hatolni. Viszont azt is tudják, hogy egyes orosz szervezett bűnözői csoportok képesek bejutni ilyen rendszerekbe, és a brüsszeli események óta ismert, hogy a terrorizmus és a szervezett bűnözés sokszor összeér – mondta.

Közölte, egyelőre nem tudunk arról, hogy történt volna kiber-terrortámadás Európában.