Robotok mérik az illesztéseket az Audi-gyárban

Robotok mérik az illesztéseket az Audi-gyárban

Két robot segíti az Audi Hungaria Motor Kft. dolgozóit az autók fugáinak és az alkatrészek illeszkedésének mérésében. Ezt közölte a győri székhelyű vállalat szerdán az MTI-vel.

A közlemény szerint a KUKA iiwa R820 típusú robotok összehangoltan, a dolgozókkal közösen végzik a méréseket, teljes mértékben szinkronizáltan működnek a gyártósorral. A robotok a nehezen elérhető helyeken mérnek, amellyel a munkafolyamat felét veszik át a dolgozóktól. Ez autónként a munkaidő felét, naponta 14 ezer mérést jelent.

A vállalat tájékoztatása szerint a robotok darabja több tízmillió forintba került, s a jövőben is terveznek hasonló, úgynevezett ember-robot-kooperációs projekteket. A lehetséges alkalmazási területeket vizsgálják.

A robotok felmérik az autók egyéni pozícióját és annak megfelelően állítják be magukat a soron következő mérésre, amelynek köszönhetően milliméter pontosan megtalálják a mérési pontokat. A mérési eredményeket összehasonlítják a karosszériaüzem automatizált méréseivel, ami segíti a termelés hatékony folyamatoptimalizálását. Mindkét robot a dolgozók közvetlen közelében dolgozik, védőkerítés nélküli alkalmazásukat biztonságtechnikai megoldások teszik lehetővé. Ha mégis érintkeznek emberrel, a robotok nyomatékszenzoraik segítségével érzékelik az érintést és azonnal megállnak.

A győri székhelyű Audi Hungaria Motor Kft., az Audi-konszern tagja, az Audi- és Volkswagen-konszern központi motorszállítója. 2015-ben a vállalatnál 2 millió 22 ezer 520 motor és 160 ezer 206 jármű készült. Árbevétele 2015-ben 7,906 milliárd euró volt.