Magyar feltalálókat díjaztak

feltalálóA tűzoltóknak készült intelligens védőzubbony, a nyíregyházi Szakképzési Centrum Bánki Donát Műszaki Középiskola és Kollégium diákjainak munkája innovációs díjat kapott a Maker Faire nemzetközi alkotói és innovációs vásáron, amely pénteken nyílt meg Rómában.

A középiskola képviseletében két diák, Gál Zoltán és Sivák Levente, valamint az innovációs projekt kidolgozásáért felelős tanár, Zsigó Zsolt Miklós vesz részt a MakerFaireRome2016-on. Az innovációs díj azt jelenti, hogy a magyar terméknek külön standot biztosítottak a fiatal feltalálók pavilonjában, ami kiváló lehetőséget kínál az esetleges üzleti partnerekkel való kapcsolatfelvételre – tájékoztatta az római magyar nagykövetség az MTI-t.

A Maker Faire a tudományt, technológiát, szórakozást és az üzletet ötvözi. A világ legnagyobb innovációs találkozójának számít, amelynek európai bemutatkozóit az olasz főváros látja vendégül immáron a negyedik egymást követő évben. Az új római vásártéren feltalálók és start-up vállalkozások mintegy hétszáz projektje mutatkozik be. A vasárnapig tartó kiállításra és vásárra több mint százezer látogatót várnak.

A tűzoltóknak szánt magyar e-ruha ötletét egy 2006-ban történt tragédia sugallta, amikor a budapesti műszaki egyetem lőterén kiütött tűzben három tűzoltó életét veszítette, további hét társuk füstmérgezést kapott. Halálukhoz mint később kiderült a vészhelyzet pontos felismeréséhez szükséges információk hiánya, valamint a külső egységekkel való nem megfelelő kommunikáció vezetett. Az intelligens tűzoltókabát a ruhába épített szenzorok segítségével valós időn belül részletes információkat gyűjt a zubbonyt viselő személy állapotáról és az őt övező kockázatokról, az adatokat rögzíti és azonnal továbbítja is.