Csodálatos elme

Szent Györgyi Albert

Kun Miklós szerint Szent-Györgyi Albert 1945 elején nem zárta ki, hogy Magyarország élére áll.

Csillagok-csillagok

csillagok az égen

Csaknem száz újabb exobolygót, vagyis Naprendszeren kívüli bolygót fedezett fel egy nemzetközi kutatócsoport a Kepler űrteleszkóp megfigyeléseinek köszönhetően.

koronakidobódás
Francia kutatók úgy vélik, megfejtették a napkitörések titkát: mágneses ketrecek és mágneses kötelek befolyásolják a napkitörések erejét.

eXtreme Deep Field XDF

Dudás Levente, a projekt műszaki vezetője azt mondta, hogy a SMOG-1 2018 második negyedévére kapott startidőpontot, amely azonban valószínűleg tolódik majd.

Állatbarát

cunami

A tengerek óriásait, a bálnákat, cápákat, rájákat veszélyeztetik a műanyag mikroszemcsék, naponta akár több százat is lenyel belőlük némely egyed.

Rétisas száll a réten

Több mint 750 rétisast és mintegy 350 parlagi sast figyeltek meg a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület és partnerei által szervezett januári, XV. Országos Sasszinkron résztvevői.

rák

A homár és más rákfélék élve főzése ellen tiltakozott levelében több mint 50 brit állatvédő, tudós és híresség.

vérteszt
Hat hónapra felfüggesztette a bukaresti doppinglabor működését a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség.

Ép testben

szklerózis multiplex

Amerikai kutatók megtalálták azt a molekulát, amely miatt kevesebb férfi szenved szklerózis multiplexben, mint ahány nő.

terhes nő

Amerikai tudósok összefüggést találtak a várandós anya alacsony szénhidrátbevitele és a baba születési rendellenességének kockázata között.

Egy doboz cigaretta

Az első cigarettát elszívók kétharmada naponta rá fog gyújtani, ha csak ideiglenesen is.


boldog szív

A sport és az egészséges táplálkozás népszerűsítését tűzte ki célul a keringési betegségek megelőzését célzó komplex program, amelyet december végén fogadott el a kormány.

Kölcsönhatás

gén
Ötszáz év elteltével sikerült kideríteniük a kutatóknak, milyen betegség pusztíthatott a mai Mexikó területén élt ősi aztékok körében a 16. században.

gén

A nyelvek és egyes gének örökítése összefüggést mutat az ősi társadalmakban, még ha a vándorlás folyamatos is.

szívgyógyászat

Csökken a szív- és érrendszeri megbetegedések miatt meghalt emberek száma Magyarországon, és a modern diagnosztikai berendezéseknek köszönhetően tovább javítható a statisztika.

boldog szív
Modern szív-CT készüléket mutattak be a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikáján pénteken.

Napi tudomány


Az Országos Onkológiai Intézet az idén több mint 5,5 milliárd forintot, hosszú távon további 10,3 milliárd forintot fordíthat fejlesztésre az Egészséges Budapest Program keretében az elkövetkezendő években.

A világ csodái

régész

Dromedárokat, más néven egypúpú tevéket ábrázoló életnagyságú sziklafaragványokat fedeztek fel Szaúd-Arábia északnyugati részén régészek, akik szerint az időszámításunk előtti, vagy szerinti 1. századból származó leletek egyedülállónak számítanak a térségben.

régészet

Több mint kétezer éves templomot találtak drónfelvételek segítségével egy izraeli katonai kiképzési területen.

Hihetetlen

dinoszaurusz

Saját sikerességük, gyors elterjedésük és jó alkalmazkodó képességük lehetett a dinoszauruszok veszte egy új kutatás szerint, mely feltérképezte az ősgyíkok elterjedését a Földön.

Mátyás király

Nem akármivel várják az érdeklődőket a Magyarság Házában szerdán Budapesten Hunyadi Mátyás királlyá választásának 560. évfordulóján.

E-mail cím:


Jelszó: