Csodálatos elme

tapsolnak

Tíz fiatal tudóst tüntettek ki Junior Prima díjjal pénteken, a Magyar Tudományos Akadémián.

Csillagok-csillagok

műhold

Elküldte első felvételeit az Európai Űrügynökség október 13-án felbocsátott Sentinel (Őrszem)-5P műholdja a Föld légkörének szennyezettségéről.

űrhajó

Tizenkilenc pályára állítandó műholddal a fedélzetén startolt kedden a oroszországi Vosztocsnij űrállomásról egy Szojuz-2.1B.

aszteroida

A tudomány által ismert egyik "legnyúlánkabb" kozmikus objektum az a nemrég felfedezett aszteroida, amely a csillagközi űrből a Naprendszerbe érkezett első ismert kisbolygó.

Állatbarát

delfin

Nagy tengeri szivacsokkal igyekeznek elcsábítani a nőstényeket a hím púposhátú delfinek egy nemzetközi kutatócsoport megfigyelései szerint. 

kutya

A kutyatulajdonosok körében alacsonyabb volt a szív- és érrendszeri betegségek, valamint egyéb tényezők okozta halálozások kockázata, mint a kutyátlanoknál.

Calotriton arnoldi, wikipédia

Először sikerült fogságban szaporítani a világ egyik legritkább, kizárólag Spanyolországban őshonos kétéltűjét az észak-angliai Chester állatkertjében.

régészet

Szent Miklós korából származik egy neki tulajdonított csonttöredék. Ezt állapították meg az Oxford Egyetem kutatói radiokarbon-vizsgálatok segítségével. 

Ép testben

oltás

Megérkezett az influenza elleni ingyenes védőoltás a háziorvosokhoz, összesen 1,3 millió adag érhető el térítésmentesen.

prosztatarák

A világ 90 országának 600 városában hetvenezer motoros felvonulása hívja fel a figyelmet a prosztatarák megelőzésére és a szűrés fontosságára egy időben vasárnap.

Felújított rendelő Csepelen

Tíz másodperc alatt azonosítja a rákos szövetet egy toll formájú kézi műszer, amelyet a Texasi Egyetem tudósai fejlesztettek ki.

vírus

A csecsemőknél súlyos agyi deformációt okozó zikavírus új gyógymódot kínál a felnőttek agydaganatára egy friss amerikai kutatás eredményei alapján. Ezt írta a BBC hírportálja.

Kölcsönhatás

gén

A nyelvek és egyes gének örökítése összefüggést mutat az ősi társadalmakban, még ha a vándorlás folyamatos is.

akác

A globális felmelegedés kedvezőtlen hatásainak enyhítésében és az elsivatagosodás elleni küzdelemben segít Távol-Keleten a magyar akác.

régészet
A világ eddig felfedezett legrégibb szemét rejtheti egy 530 millió éves kövület egy nemzetközi kutatócsoport új tanulmánya szerint.

régészet

Több mint kétezer éves templomot találtak drónfelvételek segítségével egy izraeli katonai kiképzési területen.

Napi tudomány

agy

A nyertesek ötéves, legfeljebb 2 millió eurós támogatással járó kutatási programot indíthatnak el.

A világ csodái

Mungo Man

Visszakerültek a legrégebbi ismert ausztrál ember, a mintegy 42 000 évvel ezelőtt élt Mungo Man maradványai pénteken eredeti "otthonába".

edény

Nyolcezer éves agyagedények cserepein találtak kanadai tudósok olyan vegyületeket, amelyeket a borkészítés legrégibb nyomainak tartanak.

Hihetetlen

dinoszauruszok

Komoly tanulságokkal szolgálhatnak a jelenkor számára, különösen a természetvédelmi erőfeszítésekre vonatkozóan a földtörténet eddigi tömeges kihalásai.

immun

Az elmúlt tizenkét évben háromszorosára növekedett az élő donoros, vagyis a nem agyhalott, hanem élő ember szervével elvégzett átültetések száma Magyarországon.

E-mail cím:


Jelszó: