Csodálatos elme

taps

Átadták a külhoni magyar kutatók munkásságát elismerő Arany János-díjakat és Arany János-érmeket a Magyar Tudományos Akadémia 189. közgyűlésének keddi napján, az akadémia külső tagjai számára szervezett fórumon.

Csillagok-csillagok

galaxis

Asztro-trilógia címmel felfrissítve, új elemekkel gazdagítva nyílik meg újra a Bélyegmúzeum világegyetemről szóló időszaki kiállítása május 22-én Budapesten.

eXtreme Deep Field XDF

A tervek szerint április közepén indítja a TESS exobolygó-kereső űrszondát a NASA.

Meteorrajt figyelő csillagász

Aktuális csillagászati, űrkutatási témájú előadások, távcsöves bemutatók és planetáriumi vetítések várják a pécsi Zsolnay Kulturális Negyedbe látogatókat március 19 és 25-e között.

Állatbarát

tiszavirág

A Tiszai Vízi Rendészeti Rendőrkapitányság - a társhatóságokkal együttműködve - a szokásosnál sűrűbb járőrszolgálattal őrködik a kérészek biztonsága felett.

maci a fán

Egy bizottság dönt hétfőn a Magyarországon kóborló, majd befogott medve sorsáról.

 

színház

Tizennégy premierrel készül a 2018-2019-es évadra a debreceni Csokonai Színház.

Horthy Miklós híres fehér lován
Százötven éve, 1868. június 18-án született Kenderesen Horthy Miklós, 1920 és 1944 között Magyarország kormányzója.

Ép testben

tűzoltó

Nem mértek veszélyes károsanyag-koncentrációt a levegőben a XIII. kerületi, Frangepán utcai, szerdán történt raktártűz után.

szomorú nő

A gyakorta felírt gyógyszerek, például fogamzásgátlók, fájdalomcsillapítók és szívgyógyszerek egy része növelheti a depresszió kockázatát.

véradás

Országszerte 44 helyszínen várja a véradókat csütörtökön a világnap alkalmából a Magyar Vöröskereszt és az Országos Vérellátó Szolgálat.

egészségügy

Nagy innováció a robot a magyar egészségügyben, segítségével rövidebbek és pontosabbak lehetnek a műtétek.

Kölcsönhatás

régészet
A szegedi nagytáj építészeti emlékeinek összegyűjtésébe kezd a szegedi Móra Ferenc Múzeum és a zentai Vajdasági Magyar Művelődési Intézet egy uniós támogatással megvalósuló közös programban.

új labor
Csaknem kétszázmillió forintos európai uniós forrásból fejlesztik a Baranya Megyei Kormányhivatal mikrobiológiai laboratóriumát.

1956

Nagy Imre és mártírtársai kivégzésének 60. évfordulója alkalmából bemutatták az 1956-os forradalom utáni megtorló perek adatbázisát.

orvosok

Speciális fül-orr-gégészeti magyar orvoscsoport indul hétfőn az afrikai Malawiba.

Napi tudomány

1956

Ezen a héten mutatja be a Nemzeti Emlékezet Bizottsága azt a nyilvánosan is elérhető adatbázist, amelyben az 1956-os forradalmat és szabadságharcot követő megtorlások résztvevőiről összegezték a hozzáférhető adatokat.

A világ csodái

régészet
Régészeti és történeti szempontból kiemelkedő jelentőségű leletegyüttesre bukkantak a debreceni Déri Múzeum régészei Derecske határában.

régészet

Másfél évezreddel ezelőtti vérengzés nyomaira bukkantak svéd régészek Öland szigetén.

Hihetetlen

Stephen Hawking

A "béke és a remény üzeneteként" sugározzák az űrbe pénteken Stephen Hawking szavait a világhírű elméleti fizikus hamvainak ünnepélyes elhelyezése után.

robot

Drónhajtású napernyőt fejlesztett ki egy japán cég, amely szerint a speciális ernyő a fej felett lebegve óvja meg használóját a napsugaraktól.

E-mail cím:


Jelszó: