Csodálatos elme

agy

Az emberi agyban a rácssejtek aktivitása összefügg a környezet méretével.

Csillagok-csillagok

Cassini

Küldetésének utolsó szakaszához érkezett a Cassini űrszonda, amely a Szaturnuszba csapódva hamarosan megsemmisül.

Ceres

A Földön lévőkhöz hasonló nagy tömegű földcsuszamlások észlelhetők a Ceres felszínén, melyek egy amerikai tanulmány szerint újabb bizonyítékai annak, hogy a törpebolygón jelentős mennyiségű vízjég rejlik. 

Uránusz

Az Uránusz valaha észlelt legintenzívebb sarki fényeit figyelte meg, és egyben a bolygó korábban "elveszített" sarkait találta meg újra a Hubble űrteleszkóp.

Állatbarát

szalakóta

Korszerű, új odúkra cserélték az elöregedetteket, és számos új helyre is kihelyeztek odúkat az Afrikából hazatérő szalakótáknak.

állatok

A világ állatkertjeiben is ritkaságnak számító mishmi takin született a Nyíregyházi Állatparkban.

money

A magyar nemzeti parkok évente 3-4 milliárd forint állami támogatást kapnak, míg saját bevételeik mintegy 8-10 milliárd forintot tesznek ki.

régészet

Izraeli régészek feltárták Cézáreának, Heródes egykori kikötővárosának a bejáratát.

Ép testben

agy

A hetente többször végzett mérsékelt testmozgás a legjobb módja annak, hogy az ember megőrizze agya frissességét ötven éves kor felett is.

baleset

Május elsejét követően emailben, illetve személyesen minden pénteken segítséget kérhetnek a Munkástanácsok Országos Szövetségétől a munkahelyi balesetet szenvedő munkavállalók.

parfüm

Az ismeretlen eredetű és laboratóriumban nem tesztelt parfümök akár súlyos allergiás reakciókat is okozhatnak a fogyasztónak.

véradás

Emelkedett a véradók száma az év első negyedévében az Országos Vérellátó Szolgálat adatai szerint.

Kölcsönhatás

víz

Az egyedülálló fizikai tulajdonságokkal rendelkező grafén felhasználásával alkottak meg brit kutatók egy olyan szűrőt, amely képes eltávolítani a sót a tengervízből.

vízet tartó kezek

Az egyedülálló fizikai tulajdonságokkal rendelkező grafén felhasználásával alkottak meg brit kutatók egy olyan szűrőt, amely képes eltávolítani a sót a tengervízből.

fülemüle

Április végétől indul a Fülemülék éjszakája programsorozat, amelynek keretében idén országszerte mintegy 50 helyszínen várják a madarászok a fülemülék éneke iránt érdeklődőket.

Bambusz

A világ legkorábbi, tízes számrendszer szerinti beosztású számolóeszközeként került be a Guinness-rekordok közé egy több mint 2300 éves bambuszpálcakészlet. 

Napi tudomány

krokodil

A mai krokodilokéhoz és aligátorokéhoz hasonló fizikai tulajdonságai és járása volt a dinoszauruszok egyik legkorábbi ismert rokonának.

A világ csodái

fák

Több mint hatvanezer fafaj található a világon.

Pompej

A táci Gorsium látogatóközpontjában Pompeji - Élet és halál a Vezúv árnyékában címmel szombaton nyílik meg az a nagyszabású kiállítás.

Hihetetlen

negatív tömegű folyadék

A Washington Állami Egyetem fizikusai negatív tömegű folyadékot hoztak létre, amely az erő irányával ellentétes mozgást végez.

pingvinek

Egy tó fenekén lerakódó guanórétegek évszázadokon át megőrizték egy kis pingvinkolónia történetének nyomait.

E-mail cím:


Jelszó: