Csodálatos elme

ötlet

A sikeres kutatók vállalkozóként is sikeressé válhatnak, feltaláló fiatalokból és felkészítő tanárokból is sokkal többre lenne szüksége Magyarországnak.

Csillagok-csillagok

Mars

Furcsa mélyedés látható a Marson, amely a csillagászokat is meglepte. Ez hangzott el az M1 aktuális csatorna szerdai műsorában.

meteor

Értékes meteoritot találtak a Prágától keletre fekvő Hradec Králové város közelében.

Cassini

Küldetésének utolsó szakaszához érkezett a Cassini űrszonda, amely a Szaturnuszba csapódva hamarosan megsemmisül.

Állatbarát

tiszavirág

A társhatóságokkal együttműködve a szokásosnál sűrűbb járőrszolgálattal őrködnek a kérészek biztonsága felett a Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányság munkatársai a tiszavirágzás idején.

gólya

Június közepén kezdődik meg a fehér gólyák látványgyűrűzése a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szervezésében.

állatok

Igazi ritkaságnak számító tarvarjúfiókák keltek ki a Szegedi Vadasparkban, a jövevényeket a madarak mormotákkal közös bemutatójában figyelhetik meg a látogatók.

dinoszaurusz

A szélsőséges, nagyjából egymillió éven át tartó vulkáni tevékenység okozhatta a földtörténet egyik legnagyobb tömeges fajpusztulását, mely lehetőséget teremtett a dinoszauruszok elterjedésére.

Ép testben

Kisbaba

Évszázados orvosi módszerrel csökkenthető a lombikbébi-eljárások száma egy új kutatás szerint.

parlagfű

Veszélyekkel járhat a parlagfűkészítmények hosszú távú fogyasztása, mutatták ki a Szegedi Tudományegyetem kutatói vizsgálatsorozatukban.

emlőrák

Az emlődaganatok és áttéteik "családfáját" írja le egy Semmelweis Egyetem munkatársainak közreműködésével készült kutatás.

agy

A hetente többször végzett mérsékelt testmozgás a legjobb módja annak, hogy az ember megőrizze agya frissességét ötven éves kor felett is.

Kölcsönhatás

Amazonas

Jelentős és visszafordíthatatlan károkat szenved el az Amazonas medencéje, ha folytatódik a nagyszabású duzzasztógát-építési program.

víz

Az egyedülálló fizikai tulajdonságokkal rendelkező grafén felhasználásával alkottak meg brit kutatók egy olyan szűrőt, amely képes eltávolítani a sót a tengervízből.

panda

Nőstény a tokiói állatkertben nemrég született óriáspanda.

nap 

Kedden extrém UV-B sugárzás várható.

Napi tudomány

vár

A magyarországi várak múltjáról és jelenéről szóló dokumentum- és animációs filmek, hagyományőrző programok, öltözék és fegyver bemutatók várják az érdeklődőket az országos hagyományőrző és Kulturális Várfesztiválon Pünkösdkor a Vajdahunyadvárban.

A világ csodái

akvarell

Tökéletes állapotban fennmaradt akvarellt fedeztek fel a kutatók Robert Falcon Scott brit felfedező tragikusan végződött déli-sarki expedíciójának egyik helyszínén.

Augustus

Restaurálják és megnyitják a nagyközönség előtt Augustus császár síremlékét Rómában, amelyet hetven év romlás után alakítanak át modern múzeumegyüttessé.

Hihetetlen

sziget

Majdnem 38 millió darab műanyagszemetet mosott partra a víz egy kis lakatlan, eldugott csendes-óceáni korallzátonyszigeten egy új kutatás adatai szerint.

Föld

Valószínűleg sivár, lapos és néhány kis sziget kivételével szinte teljesen víz alatt volt a Föld 4,4 milliárd évvel ezelőtt.

E-mail cím:


Jelszó: