Csodálatos elme

laboratórium

Négy érmet nyertek az 50. Nemzetközi Kémiai Diákolimpián a magyar diákok, a vasárnap befejeződött verseny nem hivatalos rangsorában Magyarország a tizedik helyen végzett.

Csillagok-csillagok

Naprendszer

Hatalmas, szabadon sodródó bolygót fedeztek fel a Naprendszeren túl. 

Meteorrajt figyelő csillagász
Az ősi galaxisok magjában lévő fekete lyukak elfojtják a csillagok keletkezését.

napfogyatkozás

Hatvan évnyi szünet után ismét az eget fogja kémlelni a greenwichi királyi csillagvizsgáló.

Állatbarát

sheep
Szaporcán, az Ős-Dráva Látogatóközpontban rendezik meg szombaton a magyar pásztorkutyák terelőversenyét.

macskaszem

fotó: pixabay.com

Előkerült a moszkvai Bulgakov-ház fekete macskája, Behemót, akiről korábban azt hitték, hogy ellopták és emiatt az intézmény feljelentést is tett a rendőrségen.

Kutya kisbabával

A 30 Celsius-foknál magasabb nappali csúcshőmérséklet idején a rosszul tartott állatok rövid időn belül hőgutát kaphatnak, amely hosszú távon pusztulásukhoz vezet.

környezetvédelem

Három érmet szerzett a magyar diákokból álló csapat a Nemzetközi Földrajzi Olimpián.

Ép testben

fogfájás

Nemcsak a cukros ételek és italok fogyasztása lehet ártalmas a fogakra, hanem a gyümölcsök savas kémhatása is gyengítheti a fogzománcot és okozhat fogszuvasodást, már a tejfogaknál, gyermekkorban is.

Tisza

Ismét fürdési tilalmat rendeltek el csütörtöktől a mártélyi Holt-Tiszában.

elhízás
Az elhízás és a vastagbélrák összefüggése régóta ismert, most amerikai tudósok felderítették, hogyan fokozza a daganat növekedését a túlsúly egerekben.

HPV

A méhnyakrákszűrés fontosságát hangsúlyozta az Országos Onkológiai Intézet osztályvezető főorvosa kedden az M1 aktuális csatorna műsorában, hozzátéve, hogy ha a betegséget időben észreveszik, akkor az jó eséllyel gyógyítható.

Kölcsönhatás

chemistry

Az államtitkár szerint a hatékony ellenőrzés érdekében további fejlesztésekre van szükség az élelmiszerbiztonság területén.

régészet
A szegedi nagytáj építészeti emlékeinek összegyűjtésébe kezd a szegedi Móra Ferenc Múzeum és a zentai Vajdasági Magyar Művelődési Intézet egy uniós támogatással megvalósuló közös programban.

szúnyogirtás

Több mint 300 településen folytatódik a héten az országos szúnyoggyérítési program.

kilímaváltozás

Juhász Árpád geológus megmagyarázta.

Napi tudomány

zászló
Augusztus 20-áig tartanak a péntek este kezdődött Királyi Napok Székesfehérváron, melyek középpontjában II. András király és kora áll.

A világ csodái

Tejútrendszer

A legközelebbi nagy galaktikus szomszéd, az Androméda galaxis összezsugorított és felfalt egy nagy tömegű galaxist kétmilliárd évvel ezelőtt. 

régészet
Régészeti és történeti szempontból kiemelkedő jelentőségű leletegyüttesre bukkantak a debreceni Déri Múzeum régészei Derecske határában.

Hihetetlen

Stephen Hawking

A "béke és a remény üzeneteként" sugározzák az űrbe pénteken Stephen Hawking szavait a világhírű elméleti fizikus hamvainak ünnepélyes elhelyezése után.

robot

Drónhajtású napernyőt fejlesztett ki egy japán cég, amely szerint a speciális ernyő a fej felett lebegve óvja meg használóját a napsugaraktól.

E-mail cím:


Jelszó: