Csodálatos elme

Szent Györgyi Albert

Kun Miklós szerint Szent-Györgyi Albert 1945 elején nem zárta ki, hogy Magyarország élére áll.

Csillagok-csillagok

Meteorrajt figyelő csillagász

Aktuális csillagászati, űrkutatási témájú előadások, távcsöves bemutatók és planetáriumi vetítések várják a pécsi Zsolnay Kulturális Negyedbe látogatókat március 19 és 25-e között.

csillagok az égen

Csaknem száz újabb exobolygót, vagyis Naprendszeren kívüli bolygót fedezett fel egy nemzetközi kutatócsoport a Kepler űrteleszkóp megfigyeléseinek köszönhetően.

koronakidobódás
Francia kutatók úgy vélik, megfejtették a napkitörések titkát: mágneses ketrecek és mágneses kötelek befolyásolják a napkitörések erejét.

Állatbarát

farkas

Feltehetően farkasok pusztítottak el több mint kétszáz juhot egy szilágysági esztenán. 

bagoly

A hazánkban fészkelő erdei fülesbaglyok állományának felmérésebe kezd a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület a lakosság bevonásával.

boldogan rohanó kutyák
Az emberekhez hasonlóan a kutyák között is nagy az eltérés abban, hogy mennyire érzékenyek a különféle jutalmakra, és ez az érzékenység akár túlzott mértéket is ölthet.

könyv

Tóth Ugyonka Krisztina, a szabadkai Svetozar Markovic Gimnázium diákja nyerte a nyolcadik alkalommal megrendezett Bonus Intra Országos Történelemversenyt.

Ép testben

sztetoszkóp

Minden rákbeteg megkaphatja az ideális, rá szabott terápiát. Ezt mondta az Országos Onkológiai Intézet főigazgató főorvosa a nemzeti rákellenes nap alkalmából tartott keddi budapesti sajtótájékoztatón.


A betegellátást hatékonyabbá tevő telemedicina-rendszert fejleszt a Tigra Kft. a Szegedi Tudományegyetemmel (SZTE) és más partnerekkel együtt.

injection

A kettes típusú cukorbetegséget megelőző, úgynevezett inzulinrezisztens állapot megfordítható, és a szervezet újra egészségessé tehető.

operáció

Szeptemberben végezhetik el a fejüknél összenőtt bangladesi sziámi ikrek végső szétválasztását.

Kölcsönhatás

gén
Ötszáz év elteltével sikerült kideríteniük a kutatóknak, milyen betegség pusztíthatott a mai Mexikó területén élt ősi aztékok körében a 16. században.

gén

A nyelvek és egyes gének örökítése összefüggést mutat az ősi társadalmakban, még ha a vándorlás folyamatos is.

eXtreme Deep Field XDF

A tervek szerint április közepén indítja a TESS exobolygó-kereső űrszondát a NASA.

taps

Haracska Lajos molekuláris biológusnak, a Magyar Tudományos Akadémia Szegedi Biológiai Kutatóközpontja professzorának adták át a Szent-Györgyi Talentum Díjat.

Napi tudomány

write
Történelmi témájú szakdolgozatok érdemelték ki idén a Magyarországgal foglalkozó legjobb francia egyetemi szakdolgozatokat elismerő Prix Hungarica-díjakat, amelyeket péntek este adnak át a Párizsi Magyar Intézetben.

A világ csodái

szabadság
Kiállítással, könyv- és filmbemutatóval, rendhagyó történelemórákkal emlékeznek a kommunizmus áldozataira Hódmezővásárhelyen, az Emlékpontban.

régész

Dromedárokat, más néven egypúpú tevéket ábrázoló életnagyságú sziklafaragványokat fedeztek fel Szaúd-Arábia északnyugati részén régészek, akik szerint az időszámításunk előtti, vagy szerinti 1. századból származó leletek egyedülállónak számítanak a térségben.

Hihetetlen

vegetáriánus eszik

Nagyobb mértékű élelmiszerpazarlást eredményez a jobb minőségű étrend.


Harmadik arcával él idén január óta egy francia férfi, aki a világon elsőként esett át egy második arcátültetésen is.


E-mail cím:


Jelszó: