Csodálatos elme

agy

A nők agyának jutalmazásért felelős része sokkal aktívabban reagál az önzetlen viselkedésre, mint a férfiaké.

Csillagok-csillagok

Cassini

A Szaturnusz kutatására küldött Cassini űrszonda végrehajtotta azt a pályamódosítást, mely a végső, megsemmisítő "nagy ugrás" felé irányította.

Sikeresen földet ért a kazahsztáni sztyeppén vasárnap hajnalban az orosz Szojuz MS-04 leszállóegysége.

Mars

Heves hóviharok dúlnak a Marson, kizárólag éjszakánként.

Állatbarát

állatok

Tizenhat év után újra Goeldi-, más néven ugrótamarin (Callimico goeldii) született a Szegedi Vadasparkban, a háromhetes kölyköt már a látogatók is megfigyelhetik az állatkert trópusi házában.

nyaralás állatokkal
Jövőre 54 millió forintra emelkedik az állatvédelemre szánt összeg, amelyből szemléletformáló és ivartalanító programok indulhatnak, valamint korszerűsödhetnek a menhelyek és az ebrendészeti telepek.

dinoszaurusz

A Burianosaurus augustai nevet kapta az a dinoszaurusz, amelynek csontjaira 2003 novemberében bukkantak Közép-Csehországban.

régészet

Sohasem használt római kori színházat találtak a régészek Jeruzsálemben, a Siratófal szomszédságában.

Ép testben

prosztatarák

A világ 90 országának 600 városában hetvenezer motoros felvonulása hívja fel a figyelmet a prosztatarák megelőzésére és a szűrés fontosságára egy időben vasárnap.

Felújított rendelő Csepelen

Tíz másodperc alatt azonosítja a rákos szövetet egy toll formájú kézi műszer, amelyet a Texasi Egyetem tudósai fejlesztettek ki.

vírus

A csecsemőknél súlyos agyi deformációt okozó zikavírus új gyógymódot kínál a felnőttek agydaganatára egy friss amerikai kutatás eredményei alapján. Ezt írta a BBC hírportálja.

szív

Minden tizedik ötvenéves brit férfinak tíz évvel idősebb a szíve a valóságos koránál, ami megnöveli a végzetes szívroham vagy az agyi érkatasztrófa kockázatát.

Kölcsönhatás

hőség

A század közepére az idei nyáron tapasztalt perzselő hőség lesz a jellemző a Földközi-tenger térségére a nyári hónapokban, amennyiben a jelenlegi ütemben folytatódik az üvegházhatást okozó gázok kibocsátása.

influenza

Nincs rá bizonyíték, hogy a homeopátia bármilyen betegség esetén hatékony lenne, sőt kártékony is lehet, mivel eltántorítja a betegeket a bizonyítékalapú orvoslás igénybe vételétől.

lovag

Kiépült a negyvennégy erdélyi és magyarországi települést tömörítő, a lovagkirályhoz kapcsolódó kulturális, természeti és építészeti értékeket egyaránt bemutató Szent László-örökség út, amit pénteken a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Kisvárdán nyitottak meg.

immun

Az elmúlt tizenkét évben háromszorosára növekedett az élő donoros, vagyis a nem agyhalott, hanem élő ember szervével elvégzett átültetések száma Magyarországon.

Napi tudomány

durián

Megfejtették a durián gyümölcs szúrós szagának titkát szingapúri tudósok.

A világ csodái

régészet

A maja civilizáció klasszikus időszakának egyik uralkodóját rejtő sírhelyet tártak fel az észak-guatemalai El Perú maja ásatási helyszínen.

szulejmán

Folytatódik szeptembertől a Szigetvár-turbéki szőlőhegyen felfedezett Szulejmán-sírkomplexum feltárása.

Hihetetlen

dinoszauruszok

Komoly tanulságokkal szolgálhatnak a jelenkor számára, különösen a természetvédelmi erőfeszítésekre vonatkozóan a földtörténet eddigi tömeges kihalásai.

könny

Ír tudósok felfedezték, hogy a könnyben és a tojásfehérjében lévő fehérje nyomás hatására képes elektromosságot létrehozni.

E-mail cím:


Jelszó: