Végre fellélegezhetnek az esőerdők Brazíliában

Végre fellélegezhetnek az esőerdők Brazíliában

amazonasA dél-amerikai állam szigorú hadjáratba kezd idén az olyan vállalatok ellen, amelyek a helyi ritka állat-, és növényfajokból készített termékekből húznak hasznot, de ezért semmilyen, vagy csak kis kárpótlásban részesítik Brazíliát és az őslakos közösségeket.

A biokalózkodás elleni határozott fellépés a brazil bennszülött törzsek és az amazonas-i esőerdők védelmezői is támogatják. Szerintük a helyi vállalatok illegálisan húznak hasznot olyan gyógyszerekből és egyéb gyártmányokból, amelyeket az egzotikus helyi növények, mérges kígyók és különféle békafajok kiszipolyozásával állítanak elő.

2010. júliusa óta több mint 12 milliárd forintnak megfelelő pénzbüntetést hajtott be az ország olyan cégektől, amelyek nem kárpótolták megfelelően az országot a helyi biológiai kincsestár kihasználásáért. Bruno Barbosa, az Ibama elnevezésű brazil környezetvédelmi ügynökség vizsgálatainak vezetője azt mondta, a biokalózkodás elleni harc keretein belül a kormány tavaly indította el új irányvonal hadművelet nevű kampányát azzal a céllal, hogy felszámolja az ilyen vállalati magatartást. Idén viszont valódi hajtóvadászat indul az olyan cégek ellen, amelyek a törvényi előírások ellenére a helyi kormány előzetes tájékoztatása nélkül kezdenek bele az őshonos fajok felhasználásával gyógyszer- és egyéb készítmények gyártásába.

madar

A pénzbüntetés összege várhatóan 29 millió realra (3,6 milliárd forint) nő majd cégenként, és a vállalatok akár a gyártási engedélyüket is elveszthetik, ha kiderül, hogy illegálisan működnek.

A terv bírálói szerint a brazil kormány gyakran agresszív fellépése azokat a kulcsfontosságú tudományos kutatásokat is hátráltatja, amelyek új daganatos kezelések, vagy a helyi közösségeket sújtó betegségek ellenszereinek kidolgozásával kecsegtetnek. Ráadásul azt a törekvést is nehezíti, hogy a különböző készítményekhez használt őshonos fajok élőhelyeinél létesítendő kutatási központokkal munkalehetőséget biztosítsanak a helyieknek.

“A jelenlegi szabályozás egy csomó ponton homályos, és az az eredménye, hogy gyakorlatilag mindenkinek a tevékenységét illegálisnak kellene tekinteni” – mondta Raul Telles do Valle, az ISA nevű társadalmi és környezetvédelmi kérdésekkel foglalkozó tanácsadó testület munkatársa. Szerinte ez azoknak a helyzetét is ellehetetleníti, akik mindent megtesznek azért, hogy a tevékenységük a lehető legátláthatóbb legyen.

Közben a brazil Nemzeti Űrkutató Intézet műholdas felvételeinek elemzésen alapján megállapították, hogy 2009 és 2010 nyara között 14 százalékkal kevesebb őserdőt pusztítottak ki az Amazonas vidékéről. Idén összesen 645 ezer hektár esőerdő tűnt el. De az elmúlt húsz évben akár 2 -3 millió hektárnyi erdőt is kipusztítottak egy évben az Amazonas medencéjében.