A zeneélvezet élvezetét a dopamin vegyület okozza

A zeneélvezet élvezetét a dopamin vegyület okozza

Akár Beatles zenéjét, akár Beethoven-ét, az emberek ugyanazért szeretik a zenét, amiért az evést, a testi gyönyöröket és a pénzt. Agyunkban ugyanis ilyenkor egy  jutalmazó vegyület szabadul fel.

he

Egy kanadai tanulmány szerzői szerint az agyban keletkező kémiai anyag szerepet játszik abban, hogy előre megérzünk egy különlegesen borzongató zenei pillanatot, és abban is, ahogy az szétárad bennünk a csúcson.

A montreali agykutatók zenehallgatás közben szkennelték a vizsgálatba bevont emberek agyát. Azt tapasztalták, hogy az idegsejtek közötti kommunikációban részt vevő dopamin nevű agyi ingerületátvivő anyag adott pillanatokban, adott helyen szabadul fel a zene élvezete közben. A dopamin agyi jutalmazó vegyület, amely az evés és a szex kiváltotta örömet is okozza, de a kábítószerek előidézett eufóriája is ennek a  termelődésével áll kapcsolatban.

Robert Zatorre és Valorie Salimpoor, a McGill Egyetem munkatársai úgy vélik, hogy a zene népszerűségét a dopamin hatása magyarázza. Tanulmányuk a Nature Neuroscience című tudományos folyóirat online kiadásában jelent meg.

A vizsgálatok során csak instrumentális zenét használtak, ami azt igazolja, hogy nincs feltétlenül szükség az emberi hangra ahhoz, hogy kiváltsák az agy dopaminválaszát. Később viszont azt is tesztelik majd, miként változtatja meg a hatást, ha énekhang is társul a hangszeres zenéhez.

Az agyi szkenneléses vizsgálatban nyolc önkéntes vett részt, akiket 217, 19 és 24 év közötti, jelentkező közül választottak ki. Az alanyok kedvenc zeneszámuk bizonyos pillanatainál borzongásról számoltak be. Ez a jellegzetesség tette lehetővé a kutatóknak, hogy tanulmányozzák, mi történik az agyban a zenei elragadatást megelőző várakozás, valamint a csúcs bekövetkeztének pillanatában.

Az úgynevezett PET-felvételek, a pozitron-emissziós tomográf képei azt mutatták, hogy az agy több dopamint pumpált a striátum, csíkolt test nevű területbe a kedvenc zeneszámok hallgatása közben, mint más, kevésbé élvezetesnek tartott zenék közben. A kutatók fMRI-felvételekkel, vagyis mágneses rezonanciás képalkotással is ellenőrizték, hogy mikor és hol szabadult fel dopamin. Kiderült, hogy a várt, borzongató csúcs előtt már 15 másodperccel több domapin jelent meg a striátum egy adott részében, aztán egy másik területén szabadult fel a vegyület, amikor valójában el is érkezett a zenei csúcspont.

Az első agyterület az előrejelzések készítésében, a környezethez alkalmazkodásban vesz részt. A másik, a csúcsra reagáló terület, az agy limbikus rendszeréhez tartozik, amely érzelmeinkben játszik szerepet. A dopamin jutalmazó anyagként elsősorban akkor szabadul fel, ha életünket mentő vagy védő tettet vittünk végbe. Ilyen az evés, illetve másodlagosan a pénz szerzés, egyes kémiai szerek pedig mesterségesen váltják ki a “jutalmazást”. A zene azonban absztrakt, nem szükséges sem közvetlenül, sem áttételesen a túléléshez, és nem kondicionált jutalomforrás. A kutatók szerint az absztrakt ingerek kiváltotta élvezet erősen függ az egyének kulturális és személyes preferenciáitól. Mivel a tesztben részt vevő emberek kedvenc zenéjüket választhatták ki, ez a tanulmány arra nem adott választ, hogy ismeretlen zene hallgatásakor is megjelenik-e az elváráshoz kapcsolódó dopamin-kibocsátás. Ezt a kérdést még vizsgálták.