Hamarosan Hold-körüli utazásra a indulhatnak az űrturisták

Hamarosan Hold-körüli utazásra a indulhatnak az űrturisták

űrtúristákMár találtak egy érdeklődőt, aki körberepülné a Holdat az orosz Szojuz űrhajóval. Százötven millió dollárt fizetne a különleges élményért.

 űrtúristák

Alekszej Krasznov, a Roszkoszmosz állami űrkutatási ügynökség ember irányította űrhajózással foglalkozó illetékese az űrturizmussal foglalkozó amerikai Space Adventures cég bejelentésére reagálva a Rosszija egy tévéadónak megerősítette, hogy ez műszakilag lehetséges. A Space Adventures már talált is egy érdeklődőt, aki kész százötven millió dollárt fizetni a Hold megkerüléséért.

Krasznov szerint a tervezett utazáshoz némileg módosítani kell a Szojuz űrhajókat, amelyeknek a pályájukon többször össze kell majd kapcsolódniuk vontatóegységekkel ahhoz, hogy három emberrel eljussanak a Holdig és vissza.

Azt a Szojuzt, amelyet majd űrturizmusra lehet felhasználni, a Roszkoszmosz illetékese szerint valamikor 2013 végén, 2014 elején építik meg. Ezen egy űrhajós lesz majd a parancsnok és két űrturista utazhat vele. Korábban már bejelentették, hogy kettőről négyre kellett növelni az évente gyártott Szojuzok számát, mert a Nemzetközi Űrállomás személyzetének létszámát háromról hatra emelték. De átmenetileg még is így is le kellett tenni az űrturizmusról.

Eddig hét civil járt az űrállomáson a Szojuz űrhajókkal, s nem hivatalos információk szerint az első 20, az utóbbiak 35 millió dollárt fizettek. A magyar származású Charles Simonyi volt eddig az egyetlen, aki kétszer járt az űrállomáson. De Krasznov szerint az a reklámokból és a könyvek kiadásából így is-úgy is megtérül az utazás borsos ára.